Εκτακτη, μη επιστρεπτέα επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ σε πληττόμενες από την COVID-19 επιχειρήσεις, του νομού Λάρισας οι οποίες όμως επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές το 2021, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης είναι 26 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής. Εκτός από τη Λάρισα την εύννοια του μέτρου θα έχουν και οι νομοί Ευβοίας, και Ηρακλείου.

Η επιχορήγηση προς κάθε επιχείρηση ανέρχεται σε σταθερό ποσοστό 50% επί των λειτουργικών δαπανών της, όπως αυτές εξάγονται από τα πρόσφατα φορολογικά της στοιχεία. Ειδικότερη μέριμνα λαμβάνεται για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του έτους 2021. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση θα αποδίδεται ως κατ’ αποκοπήν ποσό με την υποχρέωση ανάλωσης εντός 6 μηνών από την έγκριση/ένταξη χωρίς έλεγχο παραστατικών δαπανών.

Οι κυριότερες προϋποθέσεις υπαγωγής στο εν λόγω πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

• Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα.

• Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

• Να έχουν εγκατάσταση (έδρα, υποκατάστημα κ.λπ.) στις ανωτέρω περιοχές.

• Να έχουν σημειώσει πτώση τζίρου τουλάχιστον 10% μεταξύ των ετών 2019 και 2021. Το κριτήριο αυτό δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ή εντός του 2021). Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www. ependyseis.gr μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς την απαίτηση προσκόμισης φυσικού φακέλου δικαιολογητικών από 13/5/2022 και ώρα 12.00 μέχρι και 17/6/2022 και ώρα 15.00.

Η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας με τήρηση χρονικής σειράς προτεραιότητας. Η εκταμίευση της επιχορήγησης γίνεται εντός δέκα ημερών αμέσως μετά την έγκριση της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης, χωρίς υποχρέωση υποβολής δεύτερου κατά σειράν σχετικού αιτήματος. Τα υποβληθέντα στοιχεία των επιχειρήσεων θα διασταυρωθούν με τα ήδη τηρούμενα γι’ αυτές στις εθνικές βάσεις δεδομένων (π.χ. Taxisnet) πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση απόρριψης υποβληθείσας αίτησης, η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα εκ νέου υποβολής. Η επιχορήγηση εκτός από μη επιστρεπτέα είναι και ακατάσχετη.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr