Oι Ευρωπαίοι θα µπορούσαν να εξοικονοµήσουν έως 250 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, εάν υιοθετούσαν ψηφιακά εργαλεία, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη, για τη διαχείριση των οικονοµικών τους. Στο συµπέρασµα αυτό καταλήγει µελέτη της Visa, η οποία παρουσιάζει τις τάσεις που διαµορφώνουν το µέλλον, καθώς και τον κοινωνικοοικονοµικό αντίκτυπο των ψηφιακών πληρωµών. Σύµφωνα µε την έρευνα, το 36% των Ευρωπαίων εµπιστεύεται την τεχνητή νοηµοσύνη περισσότερο απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν, ποσοστό που αυξάνεται στο 47% µεταξύ των συµµετεχόντων της Gen Z.

Η µελέτη προσδιορίζει τις βασικές τάσεις που διαµορφώνουν το µέλλον των πληρωµών: την ψηφιακή ταυτότητα, την άνοδο των καταναλωτών ως πωλητών, τον πολλαπλασιασµό του configurable service, το embedded finance και την τεχνητή νοηµοσύνη. Πρόσφατη έρευνα της Visa σε δείγµα 8.000 Ευρωπαίων αποκάλυψε πως το 69% πιστεύει ότι οι εταιρείες επωφελούνται περισσότερο από τη χρήση των δεδοµένων τους σε σχέση µε τους ίδιους.

Η µελέτη ανέδειξε ότι οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα χρησιµοποιούνται τα δεδοµένα τους σε σχέση µε τα προσωπικά οφέλη που απολαµβάνουν. ∆ιαπιστώθηκε, επίσης, ότι όταν οι καταναλωτές έχουν µεγαλύτερο έλεγχο των δεδοµένων τους, είναι πιο πρόθυµοι να τα µοιραστούν µε εταιρείες που εµπιστεύονται για να τα χρησιµοποιήσουν υπεύθυνα, γεγονός που ενισχύει την εµπιστοσύνη των καταναλωτών στις εταιρείες. Ταυτόχρονα, τα βιοµετρικά στοιχεία ξεκλειδώνουν νέες δυνατότητες. Οι βιοµετρικές τεχνολογίες προστασίας, σε ψηφιακά πορτοφόλια ή ταυτότητες, θα µπορούσαν να µειώσουν τις δυσλειτουργίες µε τους κωδικούς πρόσβασης και οι επιχειρήσεις θα µπορούσαν να αποκοµίσουν έως και 43 δισ. από πρόσθετες πωλήσεις κάθε χρόνο. Ακόµη, η χρήση των βιοµετρικών στοιχείων θα µπορούσε να µειώσει την απάτη έως και 483 εκατ. ετησίως.

Η δυνατότητα της επιλογής αναδιαµορφώνει, επίσης, το τοπίο πληρωµών. Ενας έµπορος λιανικής, που προσθέτει το Click to Pay στο στάδιο πληρωµής της συναλλαγής, θα µπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του έως 30%, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εµπορίου των µικροµεσαίων επιχειρήσεων έως 51 δισ. ευρώ στο Ηνωµένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

Το 67% των ευρωπαϊκών µικροµεσαίων επιχειρήσεων, σήµερα, είναι ψηφιοποιηµένες. Εάν το σύνολο ψηφιοποιείτο, θα καταγραφόταν αύξηση εσόδων άνω των 200 δισ. ευρώ ετησίως σε πραγµατικούς όρους.