Ανοικτό το ενδεχόµενο να επιβληθεί κάποια έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως έγινε πρόσφατα µε τα διυλιστήρια, αφήνουν από την κυβέρνηση, υπό το φως των µεγάλων αυξήσεων στις τιµές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύµατος.

Το θέµα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίµου ο πρωθυπουργός µε τη συµµετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και της αρµόδιας ρυθµιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ). Η τελευταία έχει ήδη ζητήσει τα στοιχεία για τις προσφορές που υποβάλλουν ανά ώρα τις τελευταίες ηµέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Οπως έχει γράψει η «Καθημερινή», ο έλεγχος της ΡΑΑΕΥ δεν αφορά τη νοµιµότητα των προσφορών αφού το θεσµικό πλαίσιο δεν θέτει ανώτατο όριο υποβολής. Αυτό που θα εξετάσει είναι περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας. «Αν το λειτουργικό κόστος µιας µονάδας είναι 10 ευρώ και η προσφορά είναι 400 και 500 δεν δικαιολογείται», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΡΑΑΕΥ. Ενα ακόµη αντικείµενο έρευνας της ΡΑΑΕΥ είναι η διαδικασία που µπαίνουν στο σύστηµα οι λιγνιτικές µονάδες. Εάν δηλαδή µπαίνουν µε την ανταγωνιστική διαδικασία των προσφορών ή εκτός προγραµµατισµού, κάτι που ανεβάζει σηµαντικά το κόστος αποζηµίωσής τους και άρα την τιµή που διαµορφώνεται στην ηµερήσια αγορά.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) η µέση τιµή εκκαθάρισης της αγοράς το περασµένο επταήµερο διαµορφώθηκε στα 143,79 ευρώ/mwh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδοµάδων και ήταν αυξηµένη κατά 38,42% σε σχέση µε αυτή της προηγούµενης. Μάλιστα η ελάχιστη µέση τιµή ήταν 20 ευρώ ανά µεγαβατώρα, ενώ η µέγιστη εκτινάχθηκε στα 550 ευρώ. Οι µέγιστες τιµές καταγράφονται τις βραδινές ώρες, όταν βγαίνουν από το σύστηµα οι µονάδες των φωτοβολταϊκών κι ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραµένει υψηλή. Σύµφωνα µε ανάλυση του ΙΕΝΕ, ο καύσωνας που επικρατεί στη χώρα µας τις τελευταίες ηµέρες, έφερε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης στο ελληνικό σύστηµα, η οποία προσέγγισε τις 1.407 GWH σε εβδοµαδιαίο επίπεδο. «Παρά τη φιλότιµη προσπάθεια των µονάδων ΑΠΕ για συγκράτηση των τιµών, αυτές πήραν την ανιούσα καθώς υψηλές θερµοκρασίες επικρατούν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, οπότε και οι εισαγωγές είναι ακριβές», σηµειώνει το ΙΕΝΕ.

«Οι τιµές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν απότοµα τις τελευταίες εβδοµάδες. Αυτή η άνοδος συνοδεύεται από σηµαντική εξασθένηση της σύζευξης της αγοράς: οι τιµές ποικίλλουν κατά 2 φορές ή σχεδόν 3 φορές µεταξύ των χωρών (και ακόµη περισσότερο κατά τις ώρες αιχµής). ∆ιάφοροι παράγοντες µπορεί να εξηγήσουν την αύξηση της τιµής. Αλλά η ανοµοιόµορφη φύση του σοκ υπογραµµίζει ότι µικρές αναταράξεις σε ένα µέρος του συστήµατος µπορούν να δηµιουργήσουν µαζικές και δυσανάλογες επιπτώσεις σε µια πολύ ευρύτερη γεωγραφία. Αυτή η εικόνα είναι επίσης µια έντονη υπενθύµιση ότι η «Ενεργειακή Ενωση παραµένει ένα έργο σε εξέλιξη – και ότι η ολοκλήρωσή της πρέπει να επιταχυνθεί», λέει ο σύµβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέµατα, Ν. Τσάφος.

Καθημερινή