Αργά-αργά και χωρίς τυμπανοκρουσίες εγκαταλείφθηκε το πλάνο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω των Εταιρείων Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ, στις οποίες συμμετείχε με 50% το Δημόσιο, και τις οποίες νομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Τώρα το μοντέλο που προάγεται είναι η κατά Μητρόπολη αξιοποίηση, κυρίως της ώριμης πολεοδομικά περιουσίας, που αφενός λόγω της προηγούμενης δεκαετούς οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω ενδογενών προβλημάτων διαχείρισης, εκτιμάται πως αποδίδει πολύ λιγότερα έσοδα από όσα μπορεί. Αυτό εξηγούν πηγές της αγοράς ακινήτων, θυμίζοντας, πάντως, πως το "ιερό δισκοπότηρο" της όλης άσκησης είναι η περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ειδικότερα το ακίνητο των 80 στρεμμάτων (ορφανοτροφείο θηλέων) απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και τα 1.000 και πλέον στρέμματα στην Φασκομηλιά, δηλαδή μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ...ΠΑΓΚΑΡΙ

Επισήμως η Εκκλησία διαρρέει πως προχωρά αυτό το διάστημα στην λεπτομερή καταγραφή του συνόλου της περιουσίας της. Η άσκηση αυτή είχε γίνει, με την PwC, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Στο διά ταύτα, οι έχοντες πρόσβαση στις Ιερές Μητροπόλεις δύνανται να προσφέρουν στην εκκλησία και να λάβουν ως αντάλλαγμα δίκαια αγοραία αμοιβή, συνάγουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού real estate.

Η ανάγκη όλων των Μητροπόλεων να αυξήσουν τα έσοδα τους, που έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας αλλά και του περιορισμού της προσέλευσης των πιστών (μείωση στα ενοίκια και στο παγκάρι) είναι ασφυκτική. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα έχει αρχίσει και κινείται πάλι, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

BnB