Σε λεπτές ισορροπίες - καθώς ο χρόνος πιέζει - κινείται η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, με την πλευρά του Innovation Brain να καταθέτει βελτιωμένη πρόταση και την πλευρά του Χρήστου Καραθανάση, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Royal Sugar, η οποία διατηρεί στενότατη συνεργασία με τον ολλανδικό κολοσσό, Suiker Unier, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος, να κινείται και εκείνος προς την απόκτηση και άλλων περιουσιακών στοιχέιων όπως είναι οι εγκαταστάσεις της Λάρισας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τη δημόσια τοποθέτηση Καραθανάση να αποκτήσει αποκλειστικά το ζαχαρουργείο των Σερρών, επιθυμία του είναι να κινηθεί με την οικονομική στήριξη της Suiker Unier, για την απόκτηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων σε Ελλάδα και Σερβία.
Ο Χρήστος Καραθανάσης δηλώνει στην οικονομική έκδοση FnB Daily ότι "η πρόταση, που έχουμε καταθέσει, αφορά μόνο στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες. Σε επαφή, που είχαμε με την Πειραιώς και την EY, μου εξέφρασαν την επιθυμία τους να πωληθεί το σύνολο της εταιρείας. Το ενδιαφέρον μας αφορά είτε σε εξαγορά, είτε σε ανάληψη του μάνατζμεντ, με προσφορά της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ στην πρώτη περίπτωση και συμφωνία για 10+10 χρόνια στη δεύτερη".
"Η Πειραιώς θα πρέπει να καθορίσει το συντομότερο δυνατόν τις νομικές προδιαγραφές, για να προχωρήσουμε άμεσα σε συμφωνία και να ξεκινήσουμε σε διάστημα ενός μήνα, ανακοινώνοντας τα ονόματα των συνεργαζόμενων παραγωγών, ούτως ώστε να ξεκινήσει η σπορά των τεύτλων".
Η Λάρισα
"Ζητάμε να αποκτήσουμε ένα εργοστάσιο, το οποίο παραμένει κλειστό επί 5 έτη, χωρίς να σταθούμε εμπόδιο σε κανέναν", σημειώνει χαρακτηριστικά για τις Σέρρες ο Χρήστος Καραθανάσης. O ίδιος, παρόλ' αυτά, δεν αρνείται το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως το ζαχαρουργείο της Λάρισας.
" Όπως διευκρινίζει, την περασμένη εβδομάδα είχε επαφές στο εξωτερικό με επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη ζάχαρη. "Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το σύνολο της ΕΒΖ, δεδομένου ότι και τα προβλήματα είναι σημαντικά και το λειτουργικό κόστος πολύ μεγάλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, εάν μπούμε στις Σέρρες, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα αντιμετωπίσουμε επιπλέον ζημίες 1-1,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, διαθέτοντας ανάπτυξη της τάξεως του 57%, καθώς φέτος θα ξεπεράσουμε τους 100.000 τόνους, επιδίωξή μας είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος κατά το πρώτο έτος λειτουργίας.
Παρόλ' αυτά, εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα ανέλθει στα 700 ευρώ/τόνο το πρώτο έτος και στόχος μας είναι να υποχωρήσει τουλάχιστον στα 400 ευρώ/τόνο".
Στόχος της Royal Sugar, η οποία αυτή τη στιγμή μεταποιεί ζάχαρη στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, είναι η παραγωγή τεύτλων και ζαχαροκάλαμου. Εμπορικά, συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες, παράγοντας για λογαριασμό τους pl προϊόντα, με ενδεικτικούς πελάτες την AB Bασιλόπουλος, τα My Market, την Κρητικός και τα Bazaar.
Ζ.Η. με πληροφορίες από FnB