Η οξύτατη στεγαστική κρίση που καθιστά απαγορευτική ακόμα και την ενοικίαση ενός μικρού σπιτιού για τα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να αξιοποιήσει διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οικόπεδα του Δημοσίου.

Μεταξύ των φορέων που διαθέτουν τέτοια περιουσία και μάλιστα άμεσα αξιοποιήσιμη είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρ. ΟΑΕΔ) η οποία στη Θεσσαλία έχει στην ιδιοκτησία της δυο οικόπεδα φιλέτα.

Πρόκειται για 74 στρέμματα στον Βόλο καθώς και 40 στρέμματα  στη Λάρισα τα οποία θα ανοικοδομηθούν στο πλαίσιο της νέας στεγαστικής πολιτικής για νέους με τον τίτλο «Σπίτι μου».

Η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και συγκεκριμένα της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο μέσω του θεσμού της «κοινωνικής αντιπαροχής» αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τελικός στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών, για 5.000 ωφελούμενους νέους και ζευγάρια, έως 39 ετών. 

Εκτός από τα δύο οικόπεδα στη Θεσσαλία υπάρχουν άλλα εννέα σε Κηφισιά (11 στρέμματα), Μαρούσι (1,2 στρέμματα), Παιανία (20 στρέμματα), Ξάνθη (28 στρέμματα), όρια Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης (42 στρέμματα), Άρτα (39 στρέμματα), Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και Σέρρες (12,5 στρέμματα).

Να σημειωθεί πως συνολικά μόνο η ΔΥΠΑ διαθέτει 2.543 ακίνητα, εκ των οποίων τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση, σύμφωνα με μια πρώτη προεργασία που έχει γίνει. 

Η τελική επιλογή των οικοπέδων της ΔΥΠΑ, η τεχνική ωρίμανση και η ολοκλήρωση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου έχουν προγραμματιστεί το διάστημα μεταξύ τέταρτου τριμήνου του 2022 και πρώτου τριμήνου του 2023. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr