Δύο νεαρούς θεσσαλούς περιλαμβάνει η ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes, καθώς στη λίστα με τους 30 πιο επιτυχημένους Έλληνες κάτω των τριάντα ετών βρίσκονται δύο Λαρισαίοι, ο Βαλεντίνος Τζέκας και ο Γιωργής Μαστρονικολός.

Οι δύο νεαροί μπορεί να δρούνε σε τελείως διαφορετικά πεδία, όμως κατάφεραν να βρεθούν σε μια λίστα, που συντάχθηκε για πρώτη φορά και περιλαμβάνει νεαρούς που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς.

Μάλιστα με αφορμή τη δημοσίευση της λίστας, ο προσφάτως αναδειχθείς MVP του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε συνέντευξη, με την οποία στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλους τους νέους που κάνουν το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα.

 Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο στόχος του 22χρονου Τζέκα είναι η διαφύλαξη της ηθικής στον χώρο της διαφήμισης αλλά και η εξάλειψη του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο, μεταξύ αυτών και τα Fake News.

Ο νεαρός μόλις τελείωσε το σχολείο δημιούργησε μια εφαρμογή, τη «Near», με την οποία μπορούσε κάποιος να ελέγχει ποιος από τους γνωστούς του είναι κοντά του.

Το 2016 την αγοράζει μια αμερικανική εταιρεία. Την ίδια χρονιά με αφορμή το χάος των αμερικανικών εκλογών ο Βαλεντίνος είδε μια ευκαιρία και γι’ αυτό δημιούργησε το Fight Hoax, το οποίο με μεγάλη ακρίβεια ανέλυε σε βάθος άρθρα ειδήσεων και εξήγαγε φίλτρα που προσφέρονταν σε διαφημιζόμενους, έτσι ώστε να προστατεύσουν τις διαφημίσεις τους από κακόβουλο περιεχόμενο. Η προσπάθεια του Βαλεντίνου Τζέκα χρηματοδοτήθηκε από την Αμερική, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί και να λειτουργεί με γραφεία στην Αθήνα. Οι φιλοδοξίες του πολλές, τις οποίες και εξηγεί στο περιοδικό.

Στην περίπτωση του Γιωργή Μαστρονικολού, ο λόγος για τον οποίο εντάσσεται στη λίστα των «τριάντα» είναι γιατί σχεδίασε ένα project που περιλαμβάνει τρόπους, με τους οποίους προασπίζεται η δημόσια υγεία και αφορά στα κουνούπια. Το εν λόγω project μελετά -όπως αναφέρεται στο Forbes- τη βιοοικολογία, την πληθυσμιακή δυναμική και τη δημογραφία των κουνουπιών. Σκοπός της έρευνάς του είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με τη διαχείριση των κωνωπομεταδιδόμενων μολυσματικών ασθενειών, η διατήρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αποφεύγοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

Ο 29χρονος, όπως γίνεται γνωστό από το περιοδικό, υποστηρίζεται από το «Μπενάκειο» Φυτοπαθολογικό Ίδρυμα και από τον International Atomic Energy Association που συμβάλλουν στην εκπαίδευσή του και με σεμινάρια. Χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ενώ έλαβε ανταποδοτικές υποτροφίες από το Angelopoulos fellowship με αποκορύφωμα την παρουσία του για δύο χρονιές στο Clinton Global Initiative University, το 2014 και το 2019.

Kώστας Γκιάστας Ελευθερία