Με ένα έργο ύψους 80,6 εκ. ευρώ που εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί έως το 2025 τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών που «κοστίζουν» εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το σύστημα θα καταγράφει αυτόματα τα διερχόμενα οχήματα τα οποία θα φωτογραφίζει, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ και θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων και με αυτό το τρόπο η ΑΑΔΕ θα μπορεί να παρακολουθεί τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση στόχος του έργου είναι η δημιουργία για την Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και κοντέινερ κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και Τελωνεία Λιμένων καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Στα φορτηγά που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα τοποθετηθούν 10.740 συσκευές GPS-Trackers για δορυφορική παρακολούθηση ενώ οι τελωνειακές αρχές θα εφοδιαστούν με:

29 σταθερές γεφυροπλάστιγγες για τη ζύγιση βαρέων οχημάτων οι οποίες θα τοποθετηθούν σε βασικά λιμάνια και τα σημεία εισόδου/εξόδου.

16 σταθερά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter

17 κινητές πλάστιγγες που θα χρησιμοποιούνται σε διόδια, λιμάνια και σε άλλα σημεία της χώρας.

17 κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό

6 κινητά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter

4 κινητές μονάδες οχημάτων άνω των 9 θέσεων για χρήση προανακριτικών πράξεων

Λογισμικό έκδοσης και ανάγνωσης έξυπνων καρτών εισόδου-εξόδου - Μπάρες διέλευσης, λογισμικό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων, λογισμικό παρακολούθησης καλής λειτουργίας και λογισμικό διασύνδεσης με έτερα συστήματα.

Συνολικά το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Ζ.Η. thessalieconomy.gr