Μήνυμα προς τις αγορές, και σε όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, είναι η προσφυγή του ΟΔΔΗΧ στα βρετανικά δικαστήρια ενάντια σε εταιρία που εκπροσωπεί τέσσερα Hedge Funds, τα οποία αμφισβητούν τους όρους ανταλλαγής των Warrants με ρήτρα ΑΕΠ που θέλει να υλοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ.

Τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ, διατέθηκαν σε όσους δέχθηκαν τα "κουρεμένα" ομόλογα του PSI ύψους 62,9 δισ. ευρώ το 2012, ως "γλυκαντικό". Έδιναν το δικαίωμα στους κατόχους τους να κερδίζουν έως και 1% το χρόνο, παραπάνω από τα νέα "κουρεμένα" ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνούσε το 2% και το ύψος του ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, θα έφτανε τα προ της κρίσης επίπεδα, δηλαδή τα 266 δισ. ευρώ. Ως γνωστό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πάνω από 2% από το 2021, ενώ και το ΑΕΠ αναμένεται να βρεθεί πάνω από τα 266 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027. Η ενεργοποίηση των warrants θα σήμαινε την πληρωμή επιπλέον τόκων ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα "κουρεμένα" ομόλογα, τα οποία θα λήγουν σταδιακά ως το 2042.

Πριν ενεργοποιηθούν τα warrants, o ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να εξασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς αυτού τους, το οποίο περιλαμβάνονταν στη σύμβαση του δικαιώματος, με στόχο να αποφύγει τους αυξημένους τόκους τα επόμενα χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε δημόσια πρόσκληση στους κατόχους GDP Warrants για την ανταλλαγή τους με μετρητά στις 4 του μήνα. 

Το πρόβλημα

Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ δέχθηκε ένα εξώδικο από ένα γραφείο που διαχειρίζονταν τα δικαιώματα κάποιων hedge funds, τα οποία διαμαρτύρονταν για το χαμηλό τίμημα με το οποίο το ελληνικό δημόσιο, δήλωνε ότι θα προχωρούσε στην ανταλλαγή αυτών των δικαιωμάτων.

Ωστόσο, και το τίμημα της ανταλλαγής (0,25 ευρώ για κάθε 100 GDP Warrant), είναι ορισμένο από την αρχική σύμβαση της απόδοσης του δικαιώματος. Η τιμή αυτή θα ορίζονταν είτε από το μέσο της μεγαλύτερης και της μικρότερης τιμής των τελευταίων 30 εργάσιμων ημερών πριν από την πρόσκληση, η οποία θα προέκυπτε από τις συναλλαγές του δικαιώματος της ΗΔΑΤ.

Σε περίπτωση που δεν υπήρχαν αξιόλογες συναλλαγές των δικαιωμάτων αυτών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων - όπως συμβαίνει -, τότε η τιμή θα οριζόταν από τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με δραστηριότητα στην Ελλάδα (οι οποίες θα είχαν ρόλο βασικών διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων). Έτσι, ο ΟΔΔΗΧ απευθύνθηκε όπως είχε το δικαίωμα σε τρεις τράπεζες οι οποίες του έδωσαν την τιμή, την οποία έθεσε στην πρόσκληση ανταλλαγής. 

Τα hedge fund που αντέδρασαν είχαν ως επιχείρημα ότι έχουν εμπορευτεί τέτοια δικαιώματα, με σημαντικά υψηλότερες τιμές και ήταν εκτεθειμένα στους πελάτες τους. 

Η προσφυγή του δημοσίου 

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΟΔΔΗΧ, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια, με μια "διαπιστωτική αγωγή" όχι εναντίον των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έστειλαν το εξώδικο, αλλά στην κατεύθυνση να διασφαλίσει νομικά τα συμφέροντα του δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, με την αγωγή το ελληνικό δημόσιο ζητά να πιστοποιηθεί αν ενήργησε με βάση τους όρους της σύμβασης για τα GDP Warrants.

Επίσης, ζητά να διαπιστωθεί από το δικαστήριο αν το τίμημα που έθεσε στη δημόσια πρόσκληση είναι σύμφωνο με τη σύμβαση για την απονομή των δικαιωμάτων. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι χαμηλό, ζητείται από το δικαστήριο να ορίσει ένα εύλογο τίμημα, αλλά με βάση τους όρους της σύμβασης για το δικαιώματα που έδωσε το δημόσιο κατά το κούρεμα του χρέους.

Οι εκτιμήσεις θέλουν ακόμη και στην - απίθανή - περίπτωση που το βρετανικό δικαστήριο ορίσει τίμημα πάνω από αυτό που προσφέρθηκε κατά τη δημόσια πρόσκληση, το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει για την ανταλλαγή περίπου 200 εκατ. ευρώ, αντί για τα 156 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει για την επαναγορά των δικαιωμάτων από τους κατόχους τους.

Αν όμως η "βόμβα" αυτή δεν απενεργοποιηθεί από τώρα, τότε κοντά στην ενεργοποίηση τους, δηλαδή μέσα στο 2026, η τιμή των warrants θα πολλαπλασιαστεί και το τίμημα θα φτάσει στα ύψη. Το κλείσιμο του θέματος τώρα θα δώσει ένα πολλαπλό μήνυμα στις αγορές. Εκτός από την εκκαθάριση προβλημάτων του παρελθόντος με την εξαγορά των δικαιωμάτων, το δημόσιο θα αποδείξει ότι συνεχίζει να μένει προσηλωμένο στο να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον και να αυξάνει το ΑΕΠ του. 

Οποιαδήποτε απευθείας διαπραγμάτευση με τα hedge fund έχει αποκλειστεί εκ των προτέρων. Το Bloomberg, το οποίο ασχολήθηκε το με θέμα χθες, θύμιζε την εμπειρία της Ουκρανίας και της Αργεντινής, οι οποίες είχαν εκδώσει ανάλογα δικαιώματα για το δικό τους χρέος και επιχειρώντας να διαπραγματευτούν απευθείας με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, βρέθηκαν σε ένα κυκεώνα αντικρουόμενων συμφερόντων και προβλημάτων για να τα ξεκαθαρίσουν.

Τάσος Δασόπουλος, Capital.gr