Βαρύς ο πέλεκυς της Τράπεζας της Ελλάδος στον Μιχάλη Σάλλα, μεγαλομέτοχο της Παγκρήτιας Τράπεζας, σχετικά με το περίφημο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα πεπραγμένα της προηγούμενη διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Προ ημερών αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος επέβαλε στο κ. Σάλλα και σε πρώην στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς υψηλότατα πρόστιμα σχετικά με την εμπλοκή τους σε παραβίαση των κεφαλαιακών περιορισμών το 2016. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ακολουθώντας την υφιστάμενη νομοθεσία επέβαλε και απαγόρευση άσκησης τραπεζικών δραστηριοτήτων σε περίπου 30 εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε την αντίδραση του μεγαλοτραπεζίτη, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον της κεντρικής τράπεζας. 

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί δέσμευση τόσο τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σάλλα όσο και των μετοχών που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα (20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος με επίκληση ευρημάτων του πορίσματος της ΤτΕ που αφορούσαν σε υπόθεση σχετική με την παραβίαση των capital controls -και συγκεκριμένα σε επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 282 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) το 2016- . Μάλιστα, οι σχετικές πράξεις δέσμευσης απεστάλησαν και στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο Μιχάλης Σάλλας υποστηρίζει πως οι χειρισμοί που ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια της επικοινωνίας του πορίσματος της στις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύνταξη του πορίσματος και εξηγήσεις που παρασχέθηκαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να έχει υποστεί περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Πηγές απ’ τη Τράπεζα της Ελλάδος δεν σχολιάζουν την αγωγή του κ. Σάλλα, αναφέροντας πως η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Πάντως, την όλη υπόθεση παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι θεσμοί και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), καθώς αφορά σε ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας τους.

Ζ.Η. με πληροφορίες από CNN