Η  Ευρωπαϊκή  Τράπεζα  Επενδύσεων  (ΕΤΕπ) υπέγραψε σύμβαση για τη χρηματοδότηση νέας σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα με σκοπό τη σταδιακή εγκατάσταση και χρήση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη βελτίωση της απόδοσης της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και για τη μελλοντική επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εμβέλειας το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης» δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της ΕΤΕπ.«Χαιρετίζουμε την επένδυση σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά, αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλε-κτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο δίκτυο, ένα πιο έξυπνο δίκτυο, τώρα περισσότερο από ποτέ,» δήλωσε ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβου-λος του ΔΕΔΔΗΕ.Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμβάλει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου διανομής και θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της παροχής ισχύος, θα αυξήσει την αξιοπιστία και θα καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.

Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να στηρίζουν την απόκριση ζήτησης. Επιπλέον, θα συμ-βάλλουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ευ-ρωπαϊκών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

Industry