Με σημαντική αύξηση σε επίπεδο εξαγωγών έκλεισε το 2020, για δύο βασικά εξαγώγιμα προϊόντα του γαλακτοκομικού κλάδου, τη φέτα και το γιαούρτι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος. "Αν και το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, οι εξαγωγές στη φέτα αυξήθηκαν κατά 8% και στο γιαούρτι κατά 15%".

Τόνισε μάλιστα ότι, σαν χώρα πρέπει να εστιάσουμε στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και να μην μένουμε στο επίπεδο εξαγωγής, αυτής καθαυτής. "Πρέπει να προσέξουμε τη φέτα γιατί δεν έχουμε πιάσει τα επίπεδα προστιθέμενης αξίας, ενώ και για το γιαούρτι, ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μεγαλύτερος. Οι εξαγωγές πρέπει να είναι επιλογή και όχι διέξοδος", τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, οι αλλαγές που θα επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση στον κλάδο, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας ευκαιρίες. "Ο κλάδος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έχουμε έρθει σε μια δημοκρατία των τροφίμων, όπου το τρόφιμο είναι δικαίωμα του καταναλωτή. Έχει δικαίωμα να επιλέγει ένα ασφαλές και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, που σέβεται το περιβάλλον κα τους ανθρώπους".

Τόνισε τέλος ότι, πρέπει να ενταθούν οι προσπαθείς της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο για την κατοχύρωση των προϊόντων. "Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας, που μέχρι τώρα δεν ήταν η ιδανική, για την κατοχύρωση των προϊόντων και δηλώνουμε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις".