H ετήσια εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει για άλλη μια φορά στην πόλη των Δελφών και θα διαρκέσει από την Τετάρτη 26 έως και το Σάββατο 29 Απριλίου 2023. Φέτος, το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει τίτλο "Paradigm Shifts".

Όπως κάθε χρόνο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. To Φόρουμ θα επιδιώξει να διερευνήσει απαντήσεις στα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας:

• Πώς μπορούν οι κοινωνίες ανά τον κόσμο να συνεργαστούν ώστε να μετατραπεί η σημερινή αστάθεια σε ελπίδα. • Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας.

• Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι ηγέτες και οι επιχειρήσεις στο να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 800 ομιλητές από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων o πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer, o πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, ο πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Milorad Dodik, η πρόεδρος του Κοσόβου Vjosa OsmaniSadriu, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Dritan Abazović, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Albin Kurti, οι Ευρωπαίοι επίτροποι, οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans και Maroš Šefčovič, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ Soltan bin Saad Al-Muraikhi, Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, Ελλάδας Νίκος Δένδιας, o υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay, o γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου Bob Menendez.

Οι θεματικοί πυλώνες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών καλύπτουν ένα φάσμα που εκτείνεται από τη γεωπολιτική και διεθνή ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογία, μέχρι την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων. Η ατζέντα του Φόρουμ διαμορφώνεται σε συνεργασία με δεξαμενές σκέψης και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η World Bank, η Ευρωπαϊκη Επιτροπή, το Chatham House, το Atlantic Council, το Wilfried Martens Center, το Ινστιτούτο Bruegel, το London School of Economics και πολλά άλλα. Οι κύριοι άξονες και οι θεματικές συζητήσεις του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών • Μεταβαλλόμενη Γεωπολιτική σκακιέρα • Κλίμα και περιβάλλον • Βιώσιμη Οικονομία & Χρηματοδότηση • Κοινωνική ενσωμάτωση • Τεχνολογική πρόοδος.