Επιβεβαίωσε χθες ότι από τη Ρουµανία ήλθαν τα ζώα που έφεραν την πανώλη των µικρών µηρυκαστικών στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε την εξαγωγή ζώντων ζώων από τη Ρουµανία προς την Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την εξάπλωση της νόσου σε µονάδες εκτροφής αµνοεριφίων. Σηµειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) ∆ηµήτρης Μόσχος ανέφερε, σε χθεσινό δηµοσίευµα της εφημερίδας «Καθημερινή», ότι και τη ∆ευτέρα είχαν πραγµατοποιηθεί εισαγωγές από τη Ρουµανία. Χθες, τα επιβεβαιωµένα κρούσµατα έφτασαν στα 24 καθώς προστέθηκαν δύο στην Κρήτη, ωστόσο, και καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν και άλλα κρούσµατα.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός, µιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, δήλωσε ότι πλέον «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη χώρα και τον τρόπο προέλευσης της νόσου». Προσέθεσε ότι η Ρουµανία έχει λάβει µέτρα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η επιδηµιολογική έρευνα σε σχέση µε τα έως τώρα ευρήµατα, ενώ έχει παρέµβει και ο εισαγγελέας. «Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εµείς κάνουµε αυτό που πρέπει να κάνουµε και συνεχίζουµε την προσπάθεια µε εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουµε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο», κατέληξε.
Στο ίδιο θέµα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Τσιάρας, µιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αντιµετωπίσει µε βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς την κατάσταση. «Εχουν µέχρι στιγµής θανατωθεί περί τα 14.000 ζώα», σηµείωσε, «ενώ στη Ρουµανία, η οποία δήλωσε κρούσµατα 10 ηµέρες µετά τη χώρα µας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000».
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η εκτροφή στην περιοχή Τουλσέα, όπου επιβεβαιώθηκε η πανώλη µικρών µηρυκαστικών, αποτελεί σταθµό πάχυνσης αµνών µε σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εµπόριο. Κατά συνέπεια τα ζώα που εξήχθησαν έχουν οδηγηθεί σε διάφορες αλλά συγκεκριµένες εκτροφές στην Ελλάδα.
Προληπτικοί έλεγχοι
Ο κ. Τσιάρας άλλωστε σηµείωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου και της περιφέρειας έχουν πραγµατοποιήσει στοχευµένους προληπτικούς ελέγχους µε βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν για τη διακίνηση των ζώων σε διάφορες µονάδες σε όλη τη χώρα. Ακολουθώντας τις µετακινήσεις των ζώων που έγιναν πριν επιβληθεί η καθολική απαγόρευση µετακίνησης και σφαγής την προηγούµενη ∆ευτέρα εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΤ τα κρούσµατα της Φαλάνης, του Μεσσινού και του Ασπροπύργου.
«Εχουν απόλυτο δίκιο»
Οσον αφορά ωστόσο το θέµα των αποζηµιώσεων για τους κτηνοτρόφους, δεδοµένου ότι ο αριθµός των ζώων που θα οδηγηθούν σε σφαγή στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου εκρίζωσης της νόσου αναµένεται να αυξηθεί, ο κ. Κέλλας δήλωσε ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν απόλυτο δίκιο», και προσέθεσε ότι η αποζηµίωση που προβλέπεται είναι 125 ευρώ ανά ζώο. Επιφυλάχθηκε, ωστόσο, για τα µέτρα
Τα κρούσµατα έφθασαν στα 24, µε δύο νέα χθες στην Κρήτη – Η περιοχή Τουλσέα της Ρουµανίας, όπου επιβεβαιώθηκε η πανώλη, αποτελεί σταθµό πάχυνσης αµνών.
που θα ληφθούν στη συγκεκριµένη περίπτωση, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί πρώτα να προσµετρηθεί το µέγεθος των συνεπειών στην κτηνοτροφία. «Θα µιλήσουµε για αποζηµιώσεις αφού πρώτα περιορίσουµε τη νόσο και την εκριζώσουµε, αφού ξέρουµε το ύψος της ζηµιάς, την έκταση, τον αριθµό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κ.λπ.».
Τάνια Γεωργιοπούλου