Κεντρικό χαρακτήρισε το ρόλο της Θεσσαλικής Περιφέρειας στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε παράλληλα ιστορική ανάγκη όχι να βγούμε από την κρίση, αλλά να αποτρέψουμε την επανάληψη της στο μέλλον και ξεκαθάρισε ότι σε χρονικό διάστημα 10 μηνών από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, «θα μπει τέλος στον κύκλο των μνημονίων και το ειδικό καθεστώς επιτροπείας που τραυμάτισε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία της χώρας»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα σπάσει τα κλειστά συστήματα εξουσίας, διαφθοράς και διαπλοκής και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική σταθερότητα 

Προχωράμε μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στο σχηματισμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, είπε ο κ. Δραγασάκης και διευκρίνισε ότι ο δημόσιος διάλογος που έχει αρχίσει στις Περιφέρειες της χώρας έχει στόχο να βρούμε μια κοινή γλώσσα και κοινές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα και την κοινωνία.

«Το συνέδριο αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή, η οποία θα έχει συνέχεια και ουσία», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Θεσσαλική περιφέρεια θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

«Η κρίση έπληξε εντονότερα και τη Θεσσαλία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγροτική οικονομία και η μεταποίηση έδειξαν αντοχές και παρέμειναν σε ποσοστά υψηλότερα από το μέσο εθνικό όρο», διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης. Αναλύοντας τους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσσαλίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας και τη σύνδεσή του με την έρευνα, στη μεταποίηση και τη νέα βιομηχανική στρατηγική που διαμορφώνεται και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης των εγχώριων δυνατοτήτων. Στόχος μας, είπε ο κ. Δραγασάκης είναι η δημιουργία επώνυμων τοπικών προϊόντων που θα ενσωματωθούν στο προϊόν που θα προσφέρει η Θεσσαλική περιφέρεια στους τουρίστες.

Σχολιάζοντας τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το θέμα της εκτροπής του Αχελώου που τέθηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσό, όσο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα του υδατικού ισοζυγίου, πρέπει να καλυφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και η όποια λύση θα εφαρμοστεί θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και δεσμευτική».

Αγοραστός: Να μην είναι ένα συνέδριο διαπιστώσεων

«Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας πρέπει να γίνει με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, να είναι συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και προβλημάτων και να έχει αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα», επισήμανε νωρίτεραο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου χθες το απόγευμα στη Λάρισα.

Ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και πολλών Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών καθώς και εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλίας, ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι «ως Περιφέρεια δεσμευόμαστε να καταγράψουμε όλα όσα ειπωθούν σήμερα και αύριο στο Συνέδριο, να τα κωδικοποιήσουμε, να τα ιεραρχήσουμε και να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής τους, παρεμβαίνοντας όταν απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείο και κάνοντας τον απολογισμό σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Μάλιστα, η ομάδα των στελεχών της Περιφέρειας που θα αναλάβει αυτό το αντικείμενο, θα υπάγεται απ’ ευθείας στον Περιφερειάρχη, ώστε να λειτουργεί χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, ακριβώς επειδή όσα ειπωθούν σ’ αυτήν την αίθουσα, δεν πρέπει να μείνουν λόγια αλλά να γίνουν πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στο θέμα του Αχελώου – για το οποίο όπως και τα άλλα θα μιλήσει αναλυτικά στην αυριανή κεντρικό του ομιλία ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα – υπογραμμίζοντας:

«Το θέμα του Αχελώου υπήρχε πριν το σημερινό συνέδριο και θα υπάρχει και μετά. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους, για μια κοντόφθαλμη λογική «αφήνω το νερό να περισσεύει σε μια περιοχή την ώρα που σε μια γειτονική περιοχή της λείπει…» Η περιφέρειά μας – πρόσθεσε – είναι ελλειμματική στο πολυτιμότερο αγαθό, και αυτό που χρειάζεται δεν είναι λεκτικές κορώνες, «κλειστές» συσκέψεις και παρασυσκέψεις και κουβέντες καφενείου αλλά συγκεκριμένες λύσεις. Όχι σήμερα… χθες. Πριν είναι πολύ αργά».

Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε το πλαίσιο για το τι είναι και πρέπει να είναι και τι δεν πρέπει να είναι το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας:

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε άσκηση δημοσίων σχέσεων ούτε κομματική γυμναστική. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο διαχείρισης και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτιστεί με γενικόλογες, αόριστες εξαγγελίες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με απούσα την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο εξωραϊσμού της πραγματικότητας ή – ακόμη χειρότερα – συνέδριο εικονικής πραγματικότητας».

Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι το Συνέδριο «μπορεί και πρέπει να είναι συνέδριο δημιουργικής ανατροπής. Συνέδριο αλήθειας και αποτύπωσης της πραγματικότητας όπως είναι. Συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και παράθεσης προβλημάτων. Συνέδριο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, με ακριβές χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό, σαφή πηγή χρηματοδότησης.

Συνέδριο που να δίνει μεν έμφαση στη μεγάλη εικόνα, χωρίς όμως να παραβλέπει τις μικρές εικόνες. Αυτές τις ψηφίδες, τα μικρά ζητήματα της καθημερινότητας που συχνά ανάγονται σε κυρίαρχα για τη ζωή των πολιτών.

Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή με απτά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, για κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία, και τον τόπο μας. Συνέδριο με αντίκρυσμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα.

Με άλλα λόγια – προέτρεψε ο κ. Κ. Αγοραστός – καλούμαστε σήμερα κι αύριο να εργαστούμε με βάση το τρίπτυχο:

-Εντοπισμός προβλημάτων

-Τελικοί στόχοι

-Μέσα επίτευξης -χρονοδιάγραμμα – πηγή χρηματοδότησης».

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε την κεντρική πολιτική θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας: «Λέμε «ναι» στην παραγωγή αλλά με όλους και για όλους, λέμε «ναι» στην παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη, με τον καθένα να έχει το μερίδιό του από τον εθνικό πλούτο, να έχει την ευκαιρία να παράξει, να δημιουργήσει, να απολαύσει τους κόπους του και να παρέχει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στην οικογένειά του».

Ιωάννης Γιάτσιος (ΕΡΤ)