Μία ακόμη επενδυτική παρουσία μεγάλου ξένου ομίλου στον τυροκομικό χάρτη της Μαγνησίας, μετά από την εξαγορά της SHM HELLAS ΠΗΛΙΟΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΑΒΕΕ στο Βελεστίνο από την lactalis. Πρόκειται για την απόκτηση του 25% της Greek Family Farm – Κτηνοτροφική Μαγνησίας Συνεργαζόμενες Εκμεταλλεύσεις Α.Ε. που εδρεύει στον Πλάτανο Αλμυρού, από την γερμανική Hochland.

Η τελευταία διαθέτει το σήμα Patros στη φέτα την οποία παράγει φασόν στην Κτηνοτροφική Μαγνησίας. Η εξαγορά ποσοστού 25% στην Ελληνική μονάδα από τους Γερμανούς επισφραγίζει ουσιαστικά την συνέχιση της συνεργασίας των δύο επιχειρήσεων η οποία άρχισε το 2015.

Η Hochland, η οποία ήταν ανάμεσα στους πολέμιους της κατοχύρωσης της φέτας ως ελληνικό προϊόν την περίοδο που το θέμα συζητούνταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 παράγοντας λευκό τυρί από αγελαδινό γάλο να χτίζει το brand Patros και στην συνέχεια προχώρησε και στην παραγωγή φέτας μέσω Ελλήνων συνεργατών. Παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τις MΕΒΓΑΛ και Κολιός.

Οι δύο εταιρείες δεν ανακοίνωσαν το τίμημα της εξαγοράς η οποία εκκρεμεί να εγκριθεί από την γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Hochland, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Nielsen, είναι leader στην αγορά των λευκών στην αγορά της Γερμανίας με ποσοστό της τάξης του 17%, μία αγορά όπου κυριαρχούν τα private laber κυρίως των εκπωτικών σούπερ μάρκετ (Lidl, Aldi κ.α.).

Για να δώσουμε μία τάξη μεγεθών η Hochland, που έχει ιστορία 92 ετών, είχε το 2017 πωλήσεις ύψους 1,45 δισ. ευρώ και απασχολεί σε παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες περίπου 5.000 άτομα από τα οποία μόνο τα 1.800 είναι στην Γερμανία.

Αντίστοιχα η Greek Family Farm, η οποία δημιουργήθηκε το 2000, παρουσίασε το 2017 πωλήσεις ύψους 19,45 εκατ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το 2016 ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτοξεύθηκαν από τα 119,7 χιλ. ευρώ το 2016 σε 955 χιλ. ευρώ το 2017.

Η επιχείρηση απασχολεί 65 εργαζομένους.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr