Την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια μελετά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη των νέων, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων από τη μία και οι χαμηλές αμοιβές από την άλλη καθιστούν τη στέγαση ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της νέας γενιάς, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές άλλες του ανεπτυγμένου κόσμου. Μέτρα συγκράτησης των ενοικίων ή προγράμματα φθηνής στέγης για νέους εφαρμόζονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι οξύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 70% των νέων, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, μένουν με τους γονείς τους, έναντι 50% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.

Στη διάθεση στέγης σε νέα ζευγάρια με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη στήριξη της νεολαίας. Μιας πολιτικής, την οποία εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, ανακοινώνοντας μέτρα για το «πρώτο ένσημο», αλλά και για την κατάργηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 1/1/22 για νέους έως 29 ετών.

Η στέγαση είναι ένα βασικό πρόβλημα για τους νέους που υποχρεώνονται, όπως δείχνουν και οι έρευνες, να παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι μέχρι και μετά τα 30 τους χρόνια.

thessaliaeconomy.gr