Αγωγή κατέθεσαν οι Times της Νέας Υόρκης κατά των εταιρειών Openai και Microsoft για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ανοίγοντας νέο μέτωπο στην εντεινόμενη νομική διαμάχη για τη χωρίς άδεια χρήση δημοσιευμάτων με στόχο την εκπαίδευση των αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Με την προσφυγή της στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, η εφημερίδα γίνεται ο πρώτος μεγάλος αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός που μηνύει τους δημιουργούς της εφαρμογής CHATGPT και άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αγωγή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό εφετείο του Μανχάταν, υποστηρίζει ότι εκατομμύρια άρθρα, δημοσιευμένα στην εφημερίδα, χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτίωση των λειτουργιών αυτοματοποιημένων εφαρμογών συζήτησης. Τα τσατμπότ αυτά ανταγωνίζονται σήμερα τον Τύπο ως αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.

Παρότι η αγωγή δεν περιλαμβάνει αίτημα χρηματικής αποζημίωσης, αναφέρει ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ευθύνη των εναγόμενων «για την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από την παράνομη αντιγραφή και χρήση του μοναδικού έργου της εφημερίδας». Οι ενάγοντες ζητούν επίσης την καταστροφή κάθε λογισμικού τσατμπότ και εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποίησε την πνευματική ιδιοκτησία των Times.

Η εφημερίδα υποστηρίζει στην αγωγή ότι επικοινώνησε με τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες τον Απρίλιο, προκειμένου να θέσει τις ανησυχίες της για την χωρίς άδεια χρήση υλικού, προστατευμένου από τη νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας και να αναζητήσει πεδίο για «φιλικό διακανονισμό». Ενας τέτοιος συμβιβασμός θα μπορούσε να αφορά εμπορική συμφωνία και τη δημιουργία «τεχνολογικών δικλίδων ασφαλείας» σε υλικό που έχει παραχθεί από ΑΙ. Οι συνομιλίες, όμως, δεν καρποφόρησαν.

Η Λίνσεϊ Χελντ, εκπρόσωπος της Openai, ανέφερε: «Σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των συντακτών και εκδοτών και παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργασθούμε για την ανάπτυξη επωφελούς τεχνολογίας ΑΙ και νέων οδών κερδοφορίας. Ελπίζουμε να βρούμε τρόπο συνεργασίας, όπως βρήκαμε με πολλούς άλλους εκδότες».

Η αγωγή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη διαμόρφωση νομικού πλαισίου, που θα διέπει την τεχνολογία ΑΙ, ικανή να παράγει κείμενο και εικόνες έχοντας προηγουμένως επεξεργασθεί –«εκπαιδευθεί», σύμφωνα με την ορολογία των δημιουργών της– μεγάλο όγκο δεδομένων. Οι Times, μία από τις ελάχιστες κερδοφόρες εφημερίδες χάρη στη διαδικτυακή της παρουσία, δεν έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από την ΑΙ, σε αντίθεση με μικρότερα έντυπα που χάνουν αναγνώστες και έσοδα.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες ΑΙ που αξιοποιούν μεγάλο αριθμό κειμένων από το Διαδίκτυο, από άρθρα εφημερίδων μέχρι ποιήματα και σενάρια, για την εκπαίδευση των τσατμπότ, εξασφαλίζουν δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Η αξία της Openai εκτιμάται σήμερα στα 80 δισ. δολάρια, ενώ η Microsoft δεσμεύθηκε να επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην Openai, έχοντας ήδη ενσωματώσει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing. «Οι εναγόμενοι επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν λαθραία την τεράστια δημοσιογραφική επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει οι Times», αναφέρει η αγωγή.

Δημιουργική βιομηχανία

Η ανησυχία για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από συστήματα ΑΙ κυριαρχεί στη «δημιουργική βιομηχανία», όπως αποκαλεί τον κόσμο των γραμμάτων και της τέχνης ο αμερικανικός Τύπος, δεδομένης της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης να μιμείται αληθοφανώς την ανθρώπινη ομιλία, παράγοντας εκλεπτυσμένες γραπτές απαντήσεις σε σχεδόν κάθε ερώτηση.

Συγγραφείς εξέφρασαν την ενόχλησή τους μετά την αποκάλυψη ότι αλγόριθμοι ΑΙ είχαν αντλήσει δεκάδες χιλιάδες βιβλία στις βάσεις δεδομένων τους, οδηγώντας σε αγωγή από τους Τζόναθαν Φράντσεν και Τζον Γκρίσαμ, μεταξύ άλλων. Το φωτογραφικό πρακτορείο Getty κατέθεσε και αυτό αγωγή εναντίον εταιρείας ΑΙ, η οποία δημιουργεί εικόνες σύνθεσης, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα βασίζεται στην άνευ αδείας χρήση κατοχυρωμένου οπτικού υλικού.

Η τεχνολογία ΑΙ αναδεικνύεται έτσι στο πιο πρόσφατο νομικό «αγκάθι» των νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας αντιμέτωπων με την τεχνολογική πρόοδο. «Μία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έχει πια καταστεί επιβεβλημένη. Το νέο αυτό πρόβλημα στη νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να επιλυθεί», λέει ο πρώην επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Propublica, Ρίτσαρντ Τόφελ.

«Αν οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης δεν καταφέρνουν να παράγουν και να προστατεύουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, το κενό που θα δημιουργηθεί δεν θα μπορεί να καλυφθεί από κανέναν υπολογιστή ή τεχνητή νοημοσύνη. Το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο», αναφέρει η αγωγή.

ΜΑΪΚΛ ΓΚΡΙΝΜΠΑΟΥΜ New York Times (kathimerini)