Η επιτομή της εικονικής ελληνικής οικονομικής ευμάρειας προηγούμενων ετών παρουσιάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε δικαστική αίθουσα της Λάρισας. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων  εξέτασε υπόθεση απάτης ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ με παθόντες τρεις Βολιώτες που έχασαν χρήματα, που νωρίτερα κέρδισαν από τις κινήσεις στις ένδοξες ημέρες του Χρηματιστηρίου. Κατηγορούμενος ένας πρώην μαρμαράς από το Μενίδι που τελικά πλήρωσε το… μάρμαρο, με 5 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με όλα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο δράστης αφήνει το σχολείο με το που τελειώνει το γυμνάσιο. Ακολουθεί την τέχνη του μαρμαρά στο Μενίδι. Γρήγορα όμως νιώθει πως θέλει να ανοίξει τα επαγγελματικά του φτερά και ανοίγει μεσιτικό γραφείο. Έλκει την καταγωγή του από το Βόλο όπου και εντοπίζει τρία από τα θύματά του.

Εμφανίζεται με ένα αυτοκίνητο Πόρσε και παρουσιάζεται ως άνθρωπος που έχει πολλές διασυνδέσεις, γνωριμίες, μέχρι και φίλους στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ισχυρίζεται πως το «δυνατό» του σημείο είναι στις Τράπεζες και ότι έχει καλές πληροφορίες για σπίτια που οδηγούνταν προς πλειστηριασμό με σκοπό την μεταπώλησή τους σε υψηλότερες τιμές.

Το δόλωμα

Την ίδια ώρα στον Βόλο υπάρχει ένας τραπεζικός υπάλληλος που προ ετών είχε κερδίσει δισεκατομμύρια σε δραχμές στο Χρηματιστήριο και έψαχνε καλές ευκαιρίες για να τα επενδύσει. Τον πλησιάζει ο δράστης και του προτείνει την αγορά τέτοιων σπιτιών. Στην πρώτη διαδικασία ο κατηγορούμενος όντως του παρουσιάζει κέρδος και από εκεί και μετά «γλυκαίνεται» ο τραπεζικός υπάλληλος. Συνολικά του έδωσε με επιταγές το ποσό των 882.000 ευρώ, όπως κατέθεσε και δέχθηκε το δικαστήριο, και ακόμα περιμένει δύο μεγάλα ακίνητα. Το ένα στο Κολωνάκι και το άλλο στο Βόλο…

Ώσπου να την «πατήσει» όμως ήδη έχει συστήσει τον κατηγορούμενο, στον αδερφό του (γλύτωσε με μόλις 50.000 ευρώ χάσιμο) κι σ έναν φίλο του γυψαδόρο που κι εκείνος παλιότερα είχε κερδίσει χρήματα από το Χρηματιστήριο.

«Είχα αγοράσει μετοχή με 100 δραχμές και έφτασε 15.000» εξήγησε για το μέγεθος των κερδών του. Συνολικά ο γυψαδόρος του έδωσε 1.400.000 ευρώ και ακίνητο δεν πήρε «Μεγάλο λάθος μου, που δεν πήγα από την αρχή σε δικηγόρο» είπε.

Οι παθόντες αναφέρθηκαν στην επικοινωνιακή ικανότητα του δράστη και την πειθώ του, για την δήθεν μεγάλη του εμπειρία στην αγορά ακινήτων παρά το νεαρό της ηλικίας του. Μεγάλο ρόλο τόνισαν πως έπαιξαν και τα «παπαγαλάκια» του που διέδιδαν την «επιτυχημένη» δράση του μεσίτη στο χώρο.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως πήρε τα χρήματα, εξηγώντας πως ζει αυτά τα χρόνια με εποχιακή εργασία σε νησί και με μεγάλη δυσκολία. Ζήτησε αναβολή της εκδίκασης για να διερευνηθεί που έχουν πάει τα εκατομμύρια, «φωτογραφίζοντας» έναν πρώην συνεργάτη του, που είχε όμως αθωωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Αυτό το αρνήθηκε το δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο για την πράξη της απάτης. Τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 5 ετών και μετατρέπεται προς 5 ευρώ ημερησίως.

«Μόνο τα λεφτά που δεν είναι δουλεμένα, δίνονται στον αέρα» ήταν το σχόλιο της προέδρου του δικαστηρίου. Εύστοχο και αληθινό…

Κώστας Γκιάστας facebook

φωτογραφία αρχείου