Νέα δεδομένα στην ανάπτυξη του Ελληνικού δημιουργεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κομμάτια της έκτασης του πρώην αεροδρομίου συνολικής επιφάνειας 280 στρεμμάτων. Δεδομένης της απόφασης, αυτό που μένει να φανεί το πως θα επηρεάσει τον σχεδιασμό του έργου.
Η απόφαση του ΚΑΣ «μπορεί να αλλάξει τα πάντα, αλλά μπορεί να μην αλλάξει και τίποτα», εκτιμά πολιτικός μηχανικός με μεγάλη εμπειρία σε μεγάλα έργα. Και αυτό, γιατί όπως εξηγεί, θα πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς η έκταση που επηρεάζεται και πως αλλάζει το master plan του έργου. Το σημαντικό πλέον δεν είναι το μέγεθος της έκτασης αλλά το ποια κομμάτια του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης επηρεάζει, σημειώνει.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως η εν λόγω έκταση βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο σημείο που η κοινοπραξία της Lamda Development σχεδιάζει την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου και κατοικιών. Άλλοι κάνουν λόγο για την άλλη πλευρά του λόφου Χασανίου που σχεδιάζονται κατοικίες και κτήρια γραφείων.
Mε ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Lamda Development, η οποία μέχρι στιγμής έχει κρατήσει αρνητική στάση σε οποιαδήποτε παρέμβαση στα σχέδια της. Το Ελληνικό «δεν είναι legoland, ώστε κάθε φορά να μετακινούμε το σχέδιο και να το αλλάζουμε κατά το δοκούν», είχε δηλώσει παλαιότερο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Οδυσσεας Αθανασίου με αφορμή τον χαρακτηρισμό έκτασης 37 στρεμμάτων ως δασική από το Δασαρχείο Πειραιά.
Μόνο που αντίθετα με την κήρυξη μιας δασικής έκτασης η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν σημαίνει αυτόματα και απαγόρευση ή περιορισμό της δόμησης. Ουσιαστικά καθορίζει μια σειρά διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν αν εντοπιστούν αρχαία σε αυτές τις περιοχές.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να λειτουργήσει σωστά η αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να υπάρξει σωστή συνεργασία με την κοινοπραξία για την όσον το δυνατόν γρηγορότερη διευθέτηση των αρχαίων που μπορεί να βρεθούν. Με στόχο, βέβαια, να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εργασίες κατασκευής του έργου.
Πέρα από την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου το ΚΑΣ διατύπωσε ενστάσεις και για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ζητώντας να παραμείνει αδόμητη ζώνη στον Άγιο Κοσμά, ελεύθερος χώρος πρασίνου στο αρχαίο λατομείο και να επανεξετασθεί το θέμα του ύψους των κτηρίων (σ.σ. το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία έξι ουρανοξυστών).
Μιλώντας με μια επιφύλαξη, καθώς το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού, βάσει της γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ειδικοί σημειώνουν στον insider.gr πως σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για «μπλόκο» στο έργο του Ελληνικού.
Kώστας Κετσιετζής (insider.gr)