«Σε δέκα χρόνια το προϊόν αυτό θα εµφανίζει τον ίδιο τζίρο που πραγµατοποιούν οι τηλεπικοινωνίες». Τη φράση αυτή χρησιµοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαµάζ, για να περιγράψει τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης που εµφανίζει το payzy, η εφαρµογή ηλεκτρονικών πληρωµών που παρουσίασε επίσηµα η διοίκηση του οµίλου. Εσπευσε όµως να συµπληρώσει ευφυολογώντας, ότι ο ίδιος σε δέκα χρόνια µάλλον δεν θα βρίσκεται στον ΟΤΕ ώστε να… ερωτηθεί για την ακρίβεια των σηµερινών προβλέψεών του.

Σε κάθε περίπτωση, τα µεγέθη ευνοούν τις προοπτικές ανάπτυξης της νέας εφαρµογής, που βρίσκεται σε δοκιµαστική λειτουργία τις τελευταίες εβδοµάδες και επιτρέπει την πραγµατοποίηση συναλλαγών αποκλειστικά µέσω κινητού τηλεφώνου. Σύµφωνα µε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 στην Ελλάδα πραγµατοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωµές µε τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήµατος συνολικής αξίας 49 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση µε το 2017 ο αριθµός των συναλλαγών έχει τριπλασιαστεί, ενώ η αξία τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Ενα ακόµη στοιχείο που τροφοδοτεί τις προβλέψεις για εκρηκτικούς ρυθµούς ανάπτυξης των συναλλαγών που γίνονται µε ηλεκτρονικό χρήµα είναι ότι από τα 1,5 δισ. συναλλαγές του 2021, µόλις το 3% έχει πραγµατοποιηθεί µέσω ψηφιακού πορτοφολιού (ewallet), ενώ µέχρι το 2025 εκτιµάται ότι το ποσοστό των ψηφιακών συναλλαγών θα διπλασιαστεί έναντι αυτού του 2021. Το ewallet αποτελεί µια ηλεκτρονική εφαρµογή που επιτρέπει, µε τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την πραγµατοποίηση αγορών και συναλλαγών. Το payzy, που παρουσίασε χθες ο ΟΤΕ σε συνέντευξη Τύπου, αποτελεί ewallet, εξασφαλίζοντας την πραγµατοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ διαθέτει, ταυτόχρονα, σειρά άλλων λειτουργιών.

«Συστήνουµε µια ολιστική λύση τελείως ψηφιακή, για αγορές και µικροσυναλλαγές, που θα συµβάλει στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωµών που βρίσκονται σε αρκετά χαµηλά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Τσαµάζ. Οπως τόνισε, το payzy αποτελεί πρωτοποριακή υπηρεσία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον όµιλο της Deutsche Telekom, τον βασικό µέτοχο του ΟΤΕ.

Η εφαρµογή επιτρέπει την απόκτηση ελληνικού IBAN λογαριασµού, την έκδοση (ψηφιακής ή φυσικής) χρεωστικής κάρτας Visa και την πραγµατοποίηση κάθε είδους συναλλαγής σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήµατα. Εξασφαλίζει επίσης τη δωρεάν αποστολή χρηµάτων, µέσω ή χωρίς την ανταλλαγή µηνυµάτων (chat), µεταξύ των χρηστών του payzy, όπως και τον ισοµερή διαµοιρασµό κοινών δαπανών (split). Η λήψη εισερχόµενου εµβάσµατος από άλλο χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα είναι δωρεάν, σε αντίθεση µε το εξερχόµενο έµβασµα σε άλλο χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα που συνοδεύεται µε χρέωση δύο ευρώ. Ακόµη κοστίζει 0,40 ευρώ η εκτέλεση εντολής πληρωµής υπέρ τρίτων (π.χ. ∆ΕΚΟ), όπως και η ανάληψη χρηµάτων από ΑΤΜ. Η εφαρµογή ανταµείβει µε χρήµατα τον χρήστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τα χρησιµοποιήσει για όποιο σκοπό επιθυµεί, ενώ για κάθε νέα εγγραφή οι συνδροµητές της Cosmote θα διαθέτουν απεριόριστα data για έναν µήνα.

Το payzy έχει αναπτύξει και λειτουργεί η θυγατρική του οµίλου ΟΤΕ, Cosmote Payments, που αναµένεται φέτος να εµφανίσει κύκλο εργασιών της τάξης των 7 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα της εκκαθάρισης συναλλαγών. Κατά το οκτάµηνο του 2022, µέσω των τερµατικών της εταιρείας πραγµατοποιήθηκαν 25,9 εκατ. συναλλαγές αξίας 679 εκατ. ευρώ, µέγεθος τριπλάσιο σε σχέση µε αυτό της περιόδου Ιουνίου - ∆εκεµβρίου 2021. Η δηµιουργία του payzy εντάσσεται στη στρατηγική της Cosmote για µετατροπή από πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εταιρεία τεχνολογίας και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

Δημήτρης Δελεβάγκος Καθημερινή