Στα 10,4 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ, ανήλθαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2022, καταγράφοντας αύξηση 23,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με έκθεση της PWC, τα 6,2 δισ. είναι κεφάλαια από το εξωτερικό, δείχνοντας πως η χώρα βρίσκεται στο ραντάρ διεθνών επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι στις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι (Chipita, Wind Hellas, Viva Wallet, Ελλάκτωρ ΑΠΕ, Εθνική Ασφαλιστική) και αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου, συμμετέχουν ξένοι. Σύμφωνα με την PWC, η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγής αλλά και της μέσης αξίας των εξαγορών από ξένους συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα κρατικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 2 δισ., λόγω της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

«Καταγράφουµε πολύ µεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets τα οποία βρίσκονται στο ραντάρ διεθνών επενδυτών, ενώ πραγµατοποιούνται συναλλαγές που δεν φανταζόµασταν παλιά», ανέφερε ο Κυριάκος Ανδρέου, αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος και επικεφαλής συµβουλευτικών υπηρεσιών της Pricewaterhousecoopers, χθες, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) στην Ελλάδα πέρυσι. Σύµφωνα µε τη µελέτη της συµβουλευτικής εταιρείας, το 2022 πραγµατοποιήθηκαν οι περισσότερες, τουλάχιστον από το 2008, συγχωνεύσεις και εξαγορές συνολικής αξίας 10,4 δισεκατοµµυρίων ευρώ. Αυτές συνίστανται σε 94 συναλλαγές µέσου ύψους (καθεµία) 110 εκατ. ευρώ, µε τη συνολική αξία τους να είναι αυξηµένη κατά 23,7% ή κατά 6,1 δισ. ευρώ συγκριτικά µε το 2021.

Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν σε M&A αφορούν τις χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες (26,2%), τα τρόφιµα και ποτά (22,9%), τις τηλεπικοινωνίες (17,8%) και την ενέργεια (10,8%). Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των πέντε µεγαλύτερων deals του 2022, που είναι αξίας 4,2 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου, είναι ότι συµµετέχουν ξένοι επενδυτές. Ενδεικτικά, η αµερικανική Mondelez International εξαγόρασε την Chipita (1,4 δισ. ευρώ), η Wind Ελλάς περιήλθε στον έλεγχο της United Group (1 δισ. ευρώ) και η JP Morgan απέκτησε τη Viva Wallet (754 εκατ. ευρώ).

Βάσει της έρευνας της PWC, η αύξηση της µέσης αξίας των εισερχόµενων συναλλαγών, που αποτελούν σχεδόν το 35% του συνόλου και έχουν παράλληλα τη µεγαλύτερη µέση αξία συναλλαγής (203 εκατ. ευρώ), συνιστά ψήφο εµπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα µειώνονται οι εξερχόµενες συναλλαγές, αντιπροσωπεύοντας το 12% του συνολικού αριθµού κατά το χρονικό διάστηµα 20082022. Oσον αφορά τα deals που οδηγούνται από ελληνικά κεφάλαια, καταλαµβάνουν το µεγαλύτερο µέρος, έχοντας σηµειώσει αισθητή αύξηση και αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% του συνόλου. Τα deals µε ελληνικά κεφάλαια είναι τα υψηλότερα από το 2011, ενώ αντιπροσώπευαν το 73% του συνόλου το 2010.

Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν περίπου 6,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ποσό αυξηµένο κατά 227% σε σχέση µε το 2021, ενώ οι αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου στο Χρηµατιστήριο Αθηνών που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές ανήλθαν µόλις σε 489 εκατ. ευρώ. Για παράδειγµα, η MBC Group συµµετείχε στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου –υπήρξε η µεγαλύτερη– του Antenna Group ύψους 225 εκατ. ευρώ. Πέρυσι πραγµατοποιήθηκαν και συναλλαγές µειοψηφικών πακέτων αξίας 887 εκατ. ευρώ, από τις οποίες το 49,2% προέρχεται από τον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Το 2022 εισήχθησαν στην κύρια αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Μπλε Κέδρος και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, ενώ πραγµατοποιήθηκαν και τέσσερις διαγραφές (Νίκας, Αρτοβιοµηχανία Καραµολέγκος, Byte Computer και Ευρωπαϊκή Πίστη). Την περασµένη χρονιά έλαβαν χώρα και έξι συναλλαγές αναδιάρθρωσης, των οποίων η αξία, όπως αναφέρει η PWC, είναι δύσκολο να εκτιµηθεί, επειδή η νοµική διαδικασία τυπικά περιλαµβάνει τη µερική πώληση στοιχείων του ισολογισµού µε ταυτόχρονη ανάληψη των οφειλών.

Στο πεδίο της έκδοσης εταιρικών οµολόγων, σε σχέση µε το 2021, η δραστηριότητα υπήρξε ασθενέστερη ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του υψηλότερου επιπέδου πληθωρισµού. Πέρυσι δηλαδή υπήρξαν τέσσερις εκδόσεις (Premia, Safe Bulkers Participations, Lamda Development, CPLP Shipping Holdings PLC) συνολικής αξίας 530 εκατ. ευρώ από 14 το 2021, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Πέρυσι τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος οι εκτιµώµενες εισπράξεις τοποθετούνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, µε τη µερίδα του λέοντος να ανήκει στην Εγνατία Οδό. Εκτιµάται ακόµη ότι θα ξεπεράσουν ελαφρώς τα 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την αξιοποίηση περιφερειακών λιµανιών και µαρίνων (Ιτέας, Λευκίµµης - Κέρκυρας), ακινήτων ΤΑΙΠΕ∆ – όπως τουριστικά ακίνητα µε ιαµατικές πηγές. Συνολικά, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις από το 2011 έως και το 2022 ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ.

To 2022 καταγράφηκε µεγάλη αύξηση των συνθετικών τιτλοποιήσεων ως µέσων αποµείωσης κινδύνου των τραπεζών, ενώ εκτιµάται πως οι πωλήσεις των ΜΕ∆ το 2023 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ σε λογιστική αξία. Φέτος, όπως εκτιµά η PWC, οι πωλήσεις σηµαντικών ΜΕ∆ στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά –συµπεριλαµβανοµένων των τιτλοποιήσεων– εκτιµάται ότι θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ σε λογιστική αξία. Συνολικά η αξία των συναλλαγών µη εξυπηρετούµενων δανείων ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Τι αναµένεται για το 2023; Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών αναµένεται να διαµορφωθεί στα επίπεδα του 2022 «παρά τις παγκόσµιες γεωπολιτικές εξελίξεις», σύµφωνα µε την έρευνα της PWC.

Δημήτρης Δελεβέγκος, Καθημερινή