Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στο πλαίσιο της έκθεσής του γα την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου 2016, δημοσιεύει τις προβλέψεις του για το τι μέλλει γενέσθαι στο εγχώριο οικονομικό πεδίο κατά τη διάρκεια του 2017.

Αναλυτικότερα, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι μέσα στο 2017 θα παρατηρηθεί:

- Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά περίπου 1,5 με 1,7%, η οποία θα οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση της απασχόλησης σε εξωστρεφείς κλάδους (Μεταποίηση, Τουρισμός). Θα υπαρξει όμως ανάσχεση της ανόδου από την επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων 1ης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων όσων ισχύουν από 1/1/2017, καθώς και πρόσθετων (ειδικά μισθολόγια).

- Ήπια διεύρυνση της δημόσιας κατανάλωσης. Θα δοθεί έμφαση σε αύξηση των φορολογικών εσόδωνγια συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής το 2017 από ενίσχυση φορολογικών εσόδων (Προϋπολογισμός 2017).

- Αναθέρμανση των επενδύσεων κατά περίπου 12% από τη συνέχιση της ανόδου δραστηριότητας σε εξωστρεφείς κλάδους (μεταποίηση, τουρισμός), την κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών εφόσον υπάρξει εκκίνηση έργων σε ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις – παραχωρήσεις αλλά και αποτρεπτική επίδραση αύξησης φόρου των εταιρειών και των αλλαγών σε άμεση φορολογία - ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών. Εκκρεμεί η ρύθμιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων.

- Διεύρυνση των εξαγωγών κατά 5,5 - 6,0% στον εξωτερικό τομέα από το "αποτέλεσμα βάσης" λόγω capital controls, την χαμηλή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, την άνοδο τουριστικών εισπράξεων, την διεύρυνση των υπηρεσιών μεταφορών.

- Τόνωση για εισαγωγές κατά 7,5 - 8% από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και της χαλάρωσης των capital controls τον Ιούλιο 2016, την αντίθετη επίδραση της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και την ισοτιμίας του ευρώ.

- Οι προοπτικές ανάκαμψης το 2017 υπολογίζονται στο 1,5 - 1,8%.

- Αναμένεται να υπάρξει νέα υποχώρηση της ανεργίας, με χαμηλότερο ρυθμό. Εκτιμάται αύξηση της απασχόλησης σε εξωστρεφείς κλάδους ( Μεταποίηση, Τουρισμός), τονωτική επίδραση επερχόμενων διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η μικρή ενίσχυση της συμβολής του δημόσιου τομέα, κυρίως μέσω προσωρινής απασχόλησης με προγράμματα ΟΑΕΔ. Η πτώση της ανεργίας υπολογίζεται στην περίπου μια ποσοστιαία μονάδα (22,3%) το 2017.

- Πιέσεις για λήψη νέων μέτρων από 1/1/2017 (άμεσης – έμμεσης φορολογίας) σε ιδιωτική κατανάλωση και απασχόληση στο Λιανικό Εμπόριο.

- Αλλαγή τάσης στις τιμές μετά από 4 έτη, λόγω ανόδου τιμής πετρελαίου, αύξησης υφιστάμενων έμμεσων φόρων και επιβολής νέων Πληθωρισμός 1,3% το τρέχον έτος.