Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «διάτρητα» σύνορα με αποτέλεσμα  πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να μπαίνουν με κάθε τρόπο στη χώρα μας, το γνωρίζουμε. Το να εμφανιστούν όμως από το πουθενά στην αυλή Θεσσαλικού εργοστασίου, είναι σίγουρα πρωτάκουστο και κάνει την ιστορία ξεχωριστή.

Θεσσαλική επιχείρηση αγόρασε, σχετικά πρόσφατα, μηχανήματα από την γειτονική Τουρκία για μια νέα γραμμή παραγωγής. Η νταλίκα, φορτωμένη με μηχανές και εξαρτήματα, μπήκε στην Ελλάδα από το τελωνείο του Έβρου με κατεύθυνση την Θεσσαλία και συγκεκριμένα τα περίχωρα της πόλης όπου εδρεύει η εν λόγω εταιρεία.

Όμως, με το που άνοιξε η πόρτα της καρότσας, ο ιδιοκτήτης της μονάδας παραλίγο να πάθει …εγκεφαλικό. Ανάμεσα από τα κιβώτια άρχισαν να ξεπροβάλλουν και να πηδάνε στο έδαφος ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες! Ήταν συνολικά δέκα τον αριθμό, καλά κρυμμένοι, οι οποίοι κατάφεραν να αντέξουν την ταλαιπωρία της διαδρομής και να βγουν σώοι στο φως.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ακολούθησαν τα σχετικά και τελικά σήμερα όλοι τους ζουν σε καταυλισμό προσφύγων, στην ίδια περιοχή, όπου οδηγήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πιθανόν, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, να καταναλώνουν και τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας τα οποία πωλούνται και στα περίπτερα…

Από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. απορροφούν οι κρατικές δαπάνες για συντάξεις στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Tα υψηλά ποσοστά δαπανών για συντάξεις που καταγράφει η Ελλάδα δεν παρατηρούνται μόνο σε σχέση με το συρρικνωμένο από την πολυετή κρίση ΑΕΠ της χώρας μας. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και για τις δαπάνες για συντάξεις ως ποσοστό των κρατικών δαπανών. Τα στοιχεία της Εurostat φέρουν την Ελλάδα του 2015 πρώτη σε κρατική δαπάνη σε σχέση με το ΑΕΠ, με ποσοστό 15,7%, και πρώτη, με 28,4% ποσοστό δαπάνης ως προς το σύνολο των κρατικών δαπανών. Και μετά απορούμε γιατί δεν μπορούμε να σωθούμε…

Αύξηση κατά 30% καταγράφουν οι κρατήσεις μέσω της TUI Γερμανίας για την Ελλάδα τη φετινή σεζόν, η οποία πέραν των γνωστών δημοφιλών νησιών διαχέεται και σε μικρότερους νησιωτικούς και άλλους προορισμούς. 

Κάτι θα «τσιμπήσει και η Θεσσαλία από το φετινό «κύμα» με πρώτη την Μαγνησία και τα περιζήτητα νησιά της, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Μάλιστα η TUI ξεκινάει για πρώτη φορά φέτος, ένα πρόγραμμα σύνδεσης του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα με πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη. Πρόκειται για ενδιαφέρουσα πτυχή που αφορά άμεσα και τον θεσσαλικό κάμπο…

Σε ριζική ανακαίνιση δύο μεγάλων σούπερ μάρκετ που διαθέτει στην πόλη των Τρικάλων, προχωράει προσεχώς η My Market. Πρόκειται για καταστήματα που προήλθαν από την εξαγορά της Βερόπουλος.

«Οσοι προέβλεπαν ότι η οικονομία κινδυνεύει να μπει σε νέο φαύλο κύκλο ύφεσης δυστυχώς δικαιώθηκαν. Η κυβέρνηση, που ελάχιστη επαφή έχει με την πραγματική οικονομία, θεωρούσε ότι μπορεί να αυξάνει επ’ άπειρον τους φόρους χωρίς επιπτώσεις. Ταυτόχρονα σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους, στο όνομα μιας ακόμη «γενναίας» διαπραγμάτευσης. Η πραγματικότητα επικράτησε χθες των ανεύθυνων φαντασιώσεων με τον πιο σκληρό τρόπο. Αλλά ακόμη και τώρα η κυβέρνηση υπολογίζει περισσότερο τις ιδεολογικές εμμονές της και τις εσωκομματικές ισορροπίες από το συμφέρον του τόπου. Και καθυστερεί την αξιολόγηση, γνωρίζοντας καλά ότι αγορά και τράπεζες θα βουλιάξουν για τα καλά έως τον Μάιο». Από το κεντρικό σχόλιο της Καθημερινής. Πώς να διαφωνήσεις;…

Καλημέρα σε όλους

Κώστας Τόλης