Στην Fraport Greece από σήμερα η Σκιάθος και τα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μια αλλαγή που θα αυξήσει κατακόρυφα την κίνησή τους, αποφέροντας στο ελληνικό δημόσιο άμεσα 1,2 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. 

Εντός Απριλίου έχουν ήδη προγραμματιστεί εκτενείς παρεμβάσεις σε όλα τα αεροδρόμια, οι οποίες αφορούν γενικό καθαρισμό, βάψιμο των εγκαταστάσεων και ανακαίνιση των χώρων υγιεινής. Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών, που θα εκτελέσει η Intrakat, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Ο ελληνικός τουρισμός ήταν ανέκαθεν πηγή πλουτισμού για τη χώρα και θα συνεχίσει να αυξάνει τη συμβολή του στο ΑΕΠ και στην απασχόληση για τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Η συμβολή του στο ΑΕΠ θα φτάσει στα 54,7 δισ. ευρώ το 2027, από 35 δισ. σήμερα, ενώ οι θέσεις εργασίας στο 1.273.000 από 914.700 φέτος.

Τα κυπριακά κρατικά ομόλογα έχουν αναδειχθεί στο αστέρι των ομολόγων της περιφέρειας και η απόδοσή τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2001, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Από τα τέλη του 2016, η Κύπρος μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από την Πορτογαλία. Η Κύπρος είχε διασωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες τον Μάρτιο του 2013, με την επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τρία χρόνια αργότερα, η Κύπρος ολοκλήρωνε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, έχοντας ήδη βγει στις αγορές με έκδοση δεκαετούς ομολόγου στα τέλη του 2015...

Δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια περιμένουν οι κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς. Είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, και περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά και πρόκειται να υλοποιηθεί από την εταιρεία κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Νίκο Φορτούνα, από την επένδυση θα δημιουργηθούν άμεσα 300 θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, ο δήμος θα έχει έσοδα ετησίως της τάξεως των 700.000 ευρώ.

Όμως, παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή καθώς η αποτύπωση της νησίδας στο ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου, όπου υπάγεται ο Αλατάς, την καταγράφει ως έκταση 493 στρεμμάτων. Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω. Η δημοτική αρχή αλλά και οι αντιδήμαρχοι όμορων δήμων πήγαν στην Βολιώτισσα υφυπουργό Οικονομικών για να βρουν λύση, ώστε για μόλις 7 στρέμματα να μην χαθεί η επένδυση, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν τοπογραφικά και σχέδια της παλιάς κοινότητας τα οποία ο Δήμος Νοτίου Πηλίου τα θεωρεί ανακριβή.

Τι τους είπε η κυρία υφυπουργός; «Αν δεν επιτρέπεται να γίνει η επένδυση να αξιοποιήσουμε το νησί με κάμπινγκ και κατασκηνώσεις»! Η απάντηση του δημάρχου ήταν ανάλογη του σοκ που υπέστη : «Στα 76 μου χρόνια όλα τα έχω ακούσει. Αλλά να μιλάμε για κατασκηνώσεις στη θέση του πεντάστερου, αυτό με ξεπερνά»…

Μιας και σήμερα μας απορρόφησε ο τουρισμός, να κλείσουμε αναφέροντας ότι έχουμε αλλαγές στην εκμίσθωση αιγιαλών και παραλιών.  Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, προβλέπει την εκμίσθωση από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας,. Με τον τρόπο αυτόν πιθανότατα το υπουργείο επιθυμεί να διαχειριστεί απευθείας «χρυσοφόρες» παραλίες σε τουριστικούς προορισμούς, χωρίς τη μεσολάβηση των δήμων και φυσικά την παραχώρηση μέρους των εσόδων σε αυτούς…

Καλημέρα σε όλους

Κώστας Τόλης