Ένα βήμα πιο κοντά στον αναδυόμενο κλάδο της ηλεκτροκίνησης θα βρεθεί η Ελλάδα... μέσω Κίνας. Ο κινεζικός Όμιλος Jonway μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συστήσει την εταιρεία Jonway Europe, με στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη. Διαχειριστής της νέας εταιρείας θα είναι ο κ. Μπάμπης Ζυμπάς, πρόεδρος της αντιπροσωπείας Ν. ΖΥΜΠΑΣ Α.Ε. και εταίρος του κινεζικού Ομίλου στο νέο του επιχείρημα.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ζυμπάς μιλώντας στο INDUSTRY, η Jonway θα επενδύσει στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Αττική, σε μια γραμμή συναρμολόγησης EV, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναζήτηση χώρου» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εντοπιστεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη συναρμολόγηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Παράλληλα, ο κ. Ζυμπάς εξηγεί πως σε αρχική φάση, η διαδικασία που θα λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της Αττικής θα είναι περιορισμένη, ωστόσο στόχος είναι σταδιακά η μονάδα να επεκτείνεται προκειμένου τα EV να διοχετεύονται στην αγορά της Ευρώπης. Πάντως, σε ερώτηση για το αν θα δούμε τη συγκεκριμένη επένδυση να υλοποιείται, μετά και το «ναυάγιο» αντίστοιχων πλάνων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στο παρελθόν, ο κ. Ζυμπάς, υπογραμμίζει με βεβαιότητα πως «είναι δεδομένο». Να σημειωθεί πως ο ίδιος δεν αποκάλυψε το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ο Όμιλος Jonway, ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια ως οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα απασχολεί πάνω από 3.500 εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους, εστιάζοντας κυρίως στις μοτοσυκλέτες, την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, τα πλαστικά εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων και την ανάπτυξη ακινήτων. Η μορφή του ομίλου είναι καθετοποιημένη με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 80% αυτοπαραγωγής ανταλλακτικών μοτοσικλετών και 50% ποσοστό ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Φαίδρα Μπράττου, Industry