Η κινέζικη BYD κατασκευάζει στην πόλη Σέγκεντ της Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορα µε τη Σερβία, το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιό της για τη συναρµολόγηση αυτοκινήτων.

Η πόλη Σέγκεντ της Ουγγαρίας, µε τις φαρδιές λεωφόρους, το φηµισµένο πανεπιστήµιο και τις περίτεχνες βίλες κοντά στα σύνορα µε τη Σερβία, θυµίζει περισσότερο λείψανο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων παρά µελλοντική έδρα αυτοκινητοβιοµηχανίας. Αλλά σε ένα εργοτάξιο 740 στρεµµάτων οι εκσκαφείς εργάζονται πυρετωδώς για το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο συναρµολόγησης της BYD, της κορυφαίας αυτοκινητοβιοµηχανίας της Κίνας. Οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη, καθώς ο χρόνος πιέζει. Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τους δασµούς στα ηλεκτρικά οχήµατα από την Κίνα. Θα προστεθούν στο 10% που ίσχυε ήδη, θα κυµαίνονται από 9% έως 35,3% και θα παραµείνουν εν ισχύι για πέντε χρόνια. Είναι σηµαντικά χαµηλότεροι από τους δασµούς 100% που επέβαλαν στο Πεκίνο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά µπαίνουν στο κάδρο την ώρα που οι κινεζικές αυτοκινητοβιοµηχανίες ετοιµάζονται να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η BYD έχει ήδη επιδιώξει να βελτιώσει το προφίλ της στην Ευρώπη, συνεργαζόµενη µε διανοµείς σε 19 χώρες, ενώ ήταν χορηγός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος Ποδοσφαίρου φέτος το καλοκαίρι.

Υπάρχουν και άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιοµηχανίες πρόθυµες να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι τα αυτοκίνητά τους είναι πιο προσιτά και αναζητούν επίσης τρόπους να αποφύγουν τους δασµούς. Η κινεζική αυτοκινητοβιοµηχανία Chery ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή ΕV στη Βαρκελώνη, σε συνεργασία µε την Ebro EV Motors. Η Stellantis (Peugeot, Fiat, Opel) ανακοίνωσε τον Μάιο ότι συνάπτει συνεργασία µε τη Leapmotor της Κίνας, µε την παραγωγή στην Ευρώπη να ξεκινάει αυτό το φθινόπωρο. Και η Zhejiang Geely Holding, η οποία το 2010 εξαγόρασε τη σουηδική αυτοκινητοβιοµηχανία Volvo, αναζητάει επίσης τοποθεσία παραγωγής στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι ανησυχούν ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για την αυτοκινητοβιοµηχανία της Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% της οικονοµικής παραγωγής των «27». Το Πεκίνο, λένε, δεν έχει απαντήσει στις ανησυχίες τους ότι η πολυετής κρατική υποστήριξη παρείχε στις κινεζικές αυτοκινητοβιοµηχανίες αθέµιτο πλεονέκτηµα έναντι των ευρωπαϊκών οµολόγων τους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η µετατόπιση της παραγωγής πιο κοντά στην αγορά θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές: η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιοµηχανία θα αποκτούσε θέσεις εργασίας και πρόσβαση σε τεχνολογία αιχµής, ενώ οι Κινέζοι παραγωγοί θα εξοικονοµούσαν δασµούς και έξοδα αποστολής. ∆εν δείχνουν µόνο οι αυτοκινητοβιοµηχανίες ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Πολλοί Κινέζοι προµηθευτές έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια για να είναι πιο κοντά στα εργοστάσια συναρµολόγησης που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Αυτοκινητοβιοµηχανίες όπως η BMW, που βασίζονται σε κινεζικής κατασκευής ανταλλακτικά, ανησυχούν για το κόστος και τους κινδύνους που συνδέονται µε τη µεταφορά αγαθών στο εξωτερικό και προσπαθούν να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασµού τους πιο προσιτές και ασφαλείς. Η Κίνα παραµένει ο δεύτερος µεγαλύτερος εµπορικός εταίρος της Ευρώπης µετά τις ΗΠΑ, µε διµερές εµπόριο αξίας 739 δισ. ευρώ το 2023. «Ολα αυτά συνδυαστικά δηµιουργούν µια συνολική πολιτική κατάσταση, όπου η προσέγγιση των ΗΠΑ µε γνώµονα την εθνική ασφάλεια δεν είναι επιθυµητή στην Ευρώπη», λέει ο Τζέικοµπ Κίρκεγκαρντ από το Ινστιτούτο Peterson Institute για τη ∆ιεθνή Οικονοµία.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γερµανία, όπου οι αυτοκινητοβιοµηχανίες επενδύουν σε µεγάλο βαθµό στην Κίνα και, φοβούµενες να θέσουν σε κίνδυνο τα συµφέροντά τους εκεί, αντιτίθενται στους δασµούς. Στο ίδιο µήκος κύµατος ο Πέδρο Σάντσες, πρωθυπουργός της Ισπανίας, στη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα την περασµένη εβδοµάδα ζήτησε να χτιστούν γέφυρες µεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας.

Kathimerini