Κλείδωσε για τις 28 Μαρτίου η ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας αποτελεί δέσμευση του ομίλου της ΕΤΕ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην τελική φάση εισέρχονται οι τρεις κινεζικοί όμιλοι Fosum, Gongbao και Wintime, καθώς και το Exin Group, που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τους Ν. Κανελλόπουλο - Χρ. Αδαμαντιάδη στην AIG Ελλάς. Να σημειωθεί ότι το Exin Group, μέτοχος του οποίου είναι ο κ. Μάθιου Φέρφιλντ, προσέρχεται στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από κοινού με το fund Calamos του Ελληνοαμερικανού κ. Τζον Κάλαμος. 

Η πώληση προβλέπει τη μεταβίβαση ποσοστού 75% τουλάχιστον, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνδυασμό με τη σύμβαση bankassurance, δηλαδή τη συνεργασία με το τραπεζικό δίκτυο του ομίλου για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Οι εκτιμήσεις για την επιτυχία πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας είναι αντιφατικές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τίμημα, που συνδέεται στενά με τους στόχους που επιδιώκουν να πετύχουν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι.

Για τον όμιλο της ΕΤΕ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί σημαντικό στοίχημα στον βαθμό που πρόκειται για τη μεγαλύτερη θυγατρική του. Η αποτίμησή της προσδιορίζεται μεταξύ 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας το εγχείρημα δύσκολο εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας που υπάρχει στην οικονομία. Στόχος της διοίκησης είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της DG Comp σε σχέση με το πλάνο αναδιάρθρωσης, χωρίς όμως να γράψει ζημιά στα βιβλία της, στα οποία η αξία της εταιρείας (το 100%) έχει υπολογιστεί στα 750 εκατ. ευρώ.