Τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 436 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και ένα τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λάρισα το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω τον θεσσαλικό κάμπο, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Πρόκειται για την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου από την QAIR ΕΛΛΑΣ - για το οποίο έχουμε ξαναγράψει στο thessaliaeconomy.gr- συνολικής ισχύος 250,00443 MWP στον νομό Λάρισας. Ο ηλιακός σταθμός, που θα δεσμεύσει έκταση 4.600 στρεμμάτων, θα παράγει συνολικά 426,758 GWH ενέργειας κατ’ έτος. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 160 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, το έργο υλοποιείται εκτός προστατευόμενων περιοχών, εκτός εθνικών δρυμών, εκτός κηρυγμένων μνημείων της φύσης και η περιοχή εγκατάστασης του πάρκου δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η Qair International, η οποία διαθέτει και ελληνικό βραχίονα με την επωνυμία Qair Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε., δραστηριοποιείται στα έργα ΑΠΕ (Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια), καθώς και σε έργα που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου.

Η Qair International έχει θέσει σε λειτουργία 230 MW ισχύος σε ΑΠΕ, ενώ συμμετέχει στην κατασκευή και χρηματοδότηση επιπλέον έργων ισχύος 930 MW. Επίσης, δρομολογεί τις διαδικασίες για έργα 3 GW στις περιοχές που δραστηριοποιείται και έχει θέσει ως στόχο να διαθέτει, έως το 2022, 1 GW σε έργα ΑΠΕ.

Η εταιρεία πραγματοποιεί ανάλογες επενδύσεις και στη γειτονική Ιταλία όπου υλοποιεί έργα 500 MW στη Σικελία.

Οι άλλες επενδύσεις

Τα άλλα τρία σχέδια που εγκρίθηκαν είναι:

1. Η δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη με κυριότερες δραστηριότητες την παροχή υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας και τη διαχείριση έργων και προμηθειών. Η Pfizer Hellas S.A. αποτελεί θυγατρική της Pfizer Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας και πέμπτης σε R&D δαπάνες παγκοσμίως. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 έτη και αναμένεται να δημιουργήσει 280 νέες θέσεις εργασίας.

2. H oλοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΕΛΒΙΟΚ M.A.E. η οποία αποτελείται από χώρο υγειονομικής ταφής βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και από επιπλέον εξειδικευμένα έργα υποδομής. Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια του Δήμου Τανάγρας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

3. Η δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού υποδοχέα που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 164 δωματίων, spa, συνεδριακό χώρο, εστιατόρια, μπαρ, προπονητικό κέντρο, μαρίνα 40 θέσεων και δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 κατοικίες στην περιοχή της Ερμιόνης, στην Αργολίδα. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων στην περιοχή Πλέπι Κοινότητας Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 119 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 191 εποχικές θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr