Αυξάνονται οι επενδύσεις και τα μεγαβάτ στο πεδίο της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές έχουν πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να καταστούν ο αποκλειστικός τροφοδότης της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ξένοι κολοσσοί αλλά και Ελληνικές εταιρείες, ανταγωνίζονται ολοένα και πιο σκληρά στην κούρσα της κατάκτησης μεριδίων αγοράς, με τους σχετικούς πίνακες κατάταξης να μεταβάλλονται κάθε χρόνο.

Η φετινή πεντάδα των μεγαλύτερων Ελλήνων παικτών, όσον αφορά τις εταιρείες στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, περιλαμβάνει για πρώτη φορά και μια παρουσία με θεσσαλικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την Jasper Energy, του θεσσαλού επιχειρηματία Μάνθου Τζιαμούρτα, η οποία αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση των Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, η Jasper Energy, μαζί με τις Terna Energy, Motor Oil, Mytineos και ΔΕΗ (PPC Renewables), αποτελούν την χρυσή πεντάδα των Ελλήνων επενδυτών στο χώρο των αιολικών. Η επιτυχία της Jasper Energy έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς η εταιρεία δεν ανήκει σε πολυμετοχικό όμιλο ή σε εισηγμένη, όπως οι ανταγωνιστές της, ενώ άρχισε να χτίζει την θέση της στην αγορά των ΑΠΕ το μακρινό 1998, και από τότε συνεχίζει να αναπτύσσεται μόνη της. 

Η Jasper Energy συγκαταλέγεται μάλιστα και στην πρώτη δεκάδα των ξένων και Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον κλάδο της αιολικής ενέργειας (βλέπε σχετικό πίνακα).

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr