Ενισχύει την παρουσία της στη θεσσαλική πεδιάδα ένας εκ των μεγάλων ευρωπαϊκών παικτών της αγοράς ΑΠΕ.

Η Γερμανική ABO Wind εγκατέστησε προς διετίας ένα από τα μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας, ισχύος 38 MW, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, το οποίο αναπτύχθηκε σε μία έκταση 800 στρεμμάτων στην παλιά αλλαντοβιομηχανία ΕΛΒΙΚ, την οποία αγόρασαν από την Creta Farm των αδερφών Δομαζάκη.

Η ABO Wind, που εδρεύει στο Βισμπάντεν, δραστηριοποιείται από το 1996 στα έργα ΑΠΕ και ετοιμάζει νέα πάρκα συνολικής ισχύος 651 MW - εκ των οποίων 96 MW στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα υπόλοιπα κατανέμονται: Στη Στερεά Ελλάδα 120 MW, στην Ήπειρο 170 MW, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11,3 MW, στη Δυτική Μακεδονία 49 MW, στην Κεντρική Μακεδονία 195 MW και στη Δυτική Ελλάδα 59 MW.

Έρχονται και άλλες Γερμανικές

Παράλληλα, αιχμή του δόρατος για την είσοδο των Γερμανών στα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα είναι οι επενδύσεις των RWE και Juwi, οι οποίες δρομολογούν έργα συνολικής ισχύος άνω των 1,3 GW σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα.

Ακόμη πέντε γερμανικές εταιρείες αναμένεται να δρομολογήσουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2,5 GW επί ελληνικού εδάφους με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών υπολογίζονται πως θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 3,3 δισεκατομμύρια, ευρώ για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 3,8GW.

Η RWE υπέγραψε μόλις στο τέλος του 2021, τη σύμπραξη με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) βάσει της οποίας οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά των 900 MW στο Αμύνταιο που θα παρέχει στην κοινοπραξία η ΔΕΗΑΝ στο νέο επενδυτικό σχήμα, η RWE καλείται να προσφέρει ή να προτείνει πάρκα ισχύος 1 GW.

Τα πάρκα της κοινοπραξίας, στην οποία η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει κατά 49% και η RWE κατά 51%, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και αδειοδότησης.  Τα πρώτα φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023, ενώ τα υπόλοιπα ενδέχεται να τεθούν σε λειτουργία περί το 2025.

ΕΛΠΕ-Juwi

Η δεύτερη γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά είναι η Juwi, που κατασκευάζει ήδη, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το φωτοβολταϊκό ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε νέες αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού προς τη ΡΑΕ για νέα έργα συνολικής ισχύος 171 MW στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την Ήπειρο.

Το ενδιαφέρον για Θεσσαλία-Μαγνησία

Οι υπόλοιπες έξι γερμανικές εταιρείες αναμένεται να δρομολογήσουν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2,5 GW επί ελληνικού εδάφους με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Solar Konzept

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο για φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα από τις έξι γερμανικές εταιρείες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Solar Konzept. Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, που έχει εμπειρία σε έργα ΑΠΕ στην Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, δρομολογεί μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα (Solar Konzept GR) την εγκατάσταση πάρκων ισχύος 794 MW. Αποσκοπεί να κατασκευάσει στη χώρα μας 20 φωτοβολταϊκά πάρκα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα σπάσουν το φράγμα των 100 MW έκαστο.  Τα πάρκα αυτά θα κατασκευαστούν σε 4 Περιφέρειες μεταξύ αυτών και στη Θεσσαλία.

Η γερμανική εταιρεία έχει λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ για 4 πάρκα ισχύος 218 MW στην Κοζάνη και τη Καστοριά, ενώ τα υπόλοιπα έχουν πάρει τις πρώτες άδειες από τη ΡΑΕ.

BayWa r.e

Στην ακριβώς επόμενη θέση βρίσκεται η BayWa r.e, η οποία δρομολογεί έργα συνολικής ισχύος 765 MW. H εταιρεία του γερμανικού ομίλου BayWa Group, ο οποίος έχει έσοδα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ και έδρα το Μόναχο, δρομολογεί 3 φωτοβολταϊικά πάρκα μέσω θυγατρικών της στην Ελλάδα.  Η εταιρεία έχει ιδρύσει στη χώρα μας 9 θυγατρικές με την ονομασία Iliako Power (με λατινικούς αριθμούς Ι έως ΙΧ) με διαχειριστές τους Philipp Alexander Kunze και Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο. Η μητρική εταιρεία έχει ολοκληρώσει έργα 4 GW και κατασκευάζει επιπλέον 10 GW με παρουσία σε 28 χώρες, ενώ προχωράει και στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών.

WPD Solar

Μία ακόμη γερμανική εταιρεία με εμπειρία στα αιολικά πάρκα που θα αναπτύξει φωτοβολταϊκά στη χώρα μας είναι η WPD, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως WPD Solar Hellas και συνεργάζεται με τη Ζέφυρος ΕΠΕ. Η γερμανική εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 345 MW.

thessaliaeconomy.gr