Πληθαίνουν στον θεσσαλικό κάμπο τα φωτοβολταϊκά με εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας, και βέβαια όλα μαζί τοποθετούνται σε γόνιμη γη η οποία νεκρώνεται κάτω από τους γυάλινους συσωρευτές.

Άδεια για δυο τέτοιες μονάδες στη Θεσσαλία έλαβε από τη ΡΑΕ η Ιταλικών συμφερόντων Enel Green Power μέσω της εταιρείας DISPATCH RENEWABLE ENERGY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ.

Η μία άδεια είναι ισχύος 150 MW στη θέση «Άγιος Χαράλαμπος» του Δήμου Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και η δεύτερη στη θέση «Νταουσλάρ» του Δήμου Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Η ίδια εταιρεία έλαβε επίσης 6 ακόμα άδειες σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με την μεγαλύτερη πάντως να είναι αυτή στη Μαγνησίας.

Ο συνδυασμός αποθηκευτικών σταθμών με μπαταρίες και ΑΠΕ ως ένα ενιαίο έργο (BESS+ RES), αποτελεί λύση κλειδί, υποστηρίζουν αρκετοί, για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξ ου και η θέσπιση του Clean Energy Package από την ίδια την ΕΕ.

Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος πάικτης στις ΑΠΕ με 5.120 MW νέας χωρητικότητας το 2021.

Οι ανανεώσιμες πηγές είναι βεβαίως καλοδεχούμενες στα χέρσα και βραχώδη τοπία, ή στις βουνοκορφές και στα πελάγη.

Η συγκέντρωσή τους όμως σε παραγωγικά εδάφη, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλία, καταδικάζει τις καλλιέργειες αγροτικών τροφίμων και στερεί την τροφή των γαλακτοφόρων ζώων.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr