Τις 17.600 πελάτες έφτασε πανελλαδικά η εταιρεία «Πράσινο Λάδι» θυγατρική εταιρεία της Motor Oil που εδρεύει στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες, βιομηχανίες, σχολεία, δήμοι, πρατήρια καυσίμων, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.α. Πρόκειται για την ετήσια παραγωγή του 50% περίπου των ποσοτήτων τηγανέλαιου που παράγει η χώρα μας και το μετατρέπει σε καθαρό βιοντίζελ, στο εργοστάσιο της επίσης θυγατρικής της, Verd, στον Βόλο.

Οπως τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής της Verd Γιώργος Κυριακόπουλος κατά την παρουσίαση των δύο εταιρειών, τα νοικοκυριά παράγουν το 55% του τηγανέλαιου της χώρας και στόχος πλέον  είναι να πείσει την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Ελληνα να ανακυκλώνουν το τηγανέλαιο του σπιτιού τους. Η συλλογή του οικιακού τηγανέλαιου είναι το μεγάλο στοίχημα της Verd, η οποία μέσω μιας ευφάνταστης καμπάνιας που παρουσίασε χθες θα ξεκινήσει να ενημερώνει για τις βλαβερές συνέπειες της απόρριψης του τηγανέλαιου στο περιβάλλον και τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ενα λίτρο τηγανέλαιο παράγει ένα λίτρο βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3 Kg CO2, μπορεί να υποβαθμίσει 1 εκατ. λίτρα νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια, και εξοικονομεί περίπου 3,1 KWH από ενέργεια που δεν καταναλώνεται στον βιολογικό καθαρισμό.

Ενα νοικοκυριό (3 άτομα), σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο κ. Κυριακόπουλος, σε ετήσια βάση παράγει 9 λίτρα τηγανέλαιο, άρα μπορεί να παράγει 9 λίτρα βιοντίζελ, τα οποία εξοικονομούν 27 Kg CO2, μπορεί να υποβαθμίσει 9 εκατ. λίτρα νερού και εξοικονομεί περίπου 28 KWH από ενέργεια που δεν καταναλώνεται σε βιολογικό καθαρισμό.

Η εταιρεία προσφέρει στη διάθεση των καταναλωτών ένα εκτεταμένο δίκτυο 2.500 σημείων για την ανακύκλωση του οικιακού τηγανέλαιου που θα μπορεί να εντοπίζει και μέσω εφαρμογής στο κινητό του, ενώ για ποσότητες πάνω από 5 λίτρα προσφέρει και υπηρεσία συλλογής κατ’ οίκον.

Στη στρατηγική σημασία της κυκλικής οικονομίας για τη Motor Oil αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. «Η συμμαχία μας με τις εταιρείες Verd και “Πράσινο Λάδι” ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική θέση του ομίλου στην κυκλική οικονομία και εγκαινιάζει ένα ακόμη πιο ισχυρό κεφάλαιο στον πυλώνα των εναλλακτικών καυσίμων και της βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά. Η Motor Oil εξαγόρασε το 2022 τη Verd και τη θυγατρική της «Πράσινο Λάδι».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr