Απώλεια που ξεπερνάει το 70% της παραγωγής κάστανου προκάλεσε η ασθένεια της «φαιάς σήψης» που έπληξε το προϊόν κατά τη καλλιεργητική περίοδο του 2022.

Πρόκειται για ασθένεια η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά και μέχρι τώρα δεν φαίνεται αντιμετωπίσιμη, καθώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.

Η Αγιά που φημίζεται την ποιότητα του προϊόντος είδε τα εισοδήματα των παραγωγών της να συρρικνώνονται ενώ η οικονομική ζημία στην τοπική οικονομία υπολογίζεται σε περίπου 4 εκ ευρώ.

Ήδη όμως, υπάρχει έντονη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καταστροφικής «φαιάς σήψης».

Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια, αλλά και ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας κατέληξε  σε ένα πρόγραμμα καλλιεργητικών πρακτικών και ψεκασμών με στόχο την αντιμετώπιση της νόσου και ελαχιστοποίηση της απώλειας.  

Μεταξύ άλλων συνιστώνται για τις καλλιεργητικές πρακτικές στα τέλη του χειμώνα τα κάτωθι:

«1. Ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων στο έδαφος (όπου αυτό είναι δυνατό) 

2. Μετακίνηση όλων των υπολειμμάτων σε μια άκρη του κτήματος και ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα του εμπορίου (τύπου Trichoderma). Δηλ. ο ψεκασμός να γίνει στη σωρό των υπολειμμάτων. 

3. Μετακίνηση των υπολειμμάτων σε μια άκρη του κτήματος και κάλυψη τους με οργανικό στρώμα- κοπριά (τύπου pollina (https://agrisc.gr/italpollina-organika-lipasmata/). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η σωρός να αναδύεται τακτικά, τουλάχιστον 1-2 φορές το 3μηνο . 

 Θα πρέπει να τονιστεί πως όλα αυτά ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΣΩΣΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ. 

ΕΠΙΣΗΣ  ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ  ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ  ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΛΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (φύλλα, κλαδιά, τζούνες κ.ά.) ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΔΙΑΧΕΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΕΝΤΟΜΟ Torymus sinensis ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΣΦΗΚΑ ΑΝΟΙΞΗ. 

Συνιστώνται ψεκασμοί την άνοιξη ίσως και από τέλος Απριλίου με potassium phosphate .Θα ακολουθήσουν δύο ψεκασμοί στο στάδιο της ανθοφορίας με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Ο χρόνος εφαρμογής των μυκητοκτόνων θα εξαρτηθεί από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες την κρίσιμη εκείνη περίοδο οπότε θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τους ψεκασμούς στην περίοδο της άνθισης με μυκητοκτόνα ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥΜΕΛΙΒΟΙΑΣ,ΚΑΡΥΤΣΙΑΣ,ΠΟΤΑΜΙΑΣ-ΣΚΗΤΗΣ,ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ αλλά και τους τοπικούς γεωπόνους, έχει ζητήσει την κατ’ εξαίρεση έγκριση 5 μυκητοκτόνων που δεν έχουν έγκριση για την καστανιά και θεωρούνται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης. 

 Για το παραπάνω προτεινόμενο πρόγραμμά ψεκασμών συνεργάστηκαν : Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ με προϊστάμενο τον κ. Δημήτριο Σταυρίδη , η Δρ. Ελένη Τοπαλίδου , Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ο δασολόγος -φυτοπαθολόγος τακτικός ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Στέφανος Διαμαντής  και οι τοπικοί Γεωπόνοι (καταστηματάρχες της περιοχής). 

 Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα εμπορικά ονόματα των σκευασμάτων για τα οποία ζητήθηκε έγκριση καθώς και για τον κατάλληλο χρόνο εφαρμογής των δύο μυκητοκτόνων στην άνθιση. 

Πληροφορίες: 

∙Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς. 

∙Τοπικούς Γεωπόνους.» 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr