Την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 8 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Augmenta, δημιουργός τεχνολογίας γεωργίας ακριβείας (precision agriculture) που προωθεί τη βιώσιμη καλλιέργεια. Της επένδυσης ηγήθηκαν η CNH Industrial και η Pymwymic. Στο χρηματοδοτικό γύρο συμμετείχαν και οι υφιστάμενοι επενδυτές Marathon Venture Capital και Hardware Club.

Η Augmenta ξεκίνησε το 2017 από το Βόλο από τους αγρότες και μηχανικούς, Γιώργο Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλο (φωτό κάτω). Το σύστημα της Augmenta εγκαθίσταται σε γεωργικά μηχανήματα, και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής όρασης, αυτοματοποιεί, σε πραγματικό χρόνο, τις πιο σημαντικές γεωργικές διαδικασίες όπως η εφαρμογή αζώτου και χημικών.

Η μέση μείωση των εισροών στις καλλιέργειες που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, είναι 9% στην ποσότητα του αζώτου, 20% στους ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών (PGR) και 15% σε χημικά που βοηθούν την συγκομιδή (Harvest Aids), ενώ παρουσιάζεται μέση αύξηση της συνολικής παραγωγής της τάξης του 2%.

Η τεχνολογία της Augmenta έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε εκατοντάδες αγρούς σε 16 χώρες ανά τον κόσμο. Η εταιρεία διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα.

Z.H. thessaliaeconomy.gr