Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Τύρναβο με τους αγρότες να αγωνιούν για χαριστική βολή στις καλλιέργειές τους.

Πρόκειται για πρωτοφανή χαλαζόπτωση δήλωναν ηλικιωμένοι αγρότες που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Κινδυνεύουν άμεσα δέντρα και αμπέλια, ανέφεραν με αγωνία.

Σήμερα Τετάρτη, με το πρώτο φως της ημέρας, οι αγρότες με αγωνία περιμένουν να δουν το συνολικό μέγεθος της καταστροφής, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Ανακοίνωση Ενωτικης Ομοσπονδίας Αγροτικων Συλλόγων Νόμου Λάρισας και Αγροτικου Συλλόγου Τυρναβου

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση σε διάρκεια,ένταση και μέγεθος έπληξε πριν λίγη ώρα την ευρύτερη περιοχή του Τυρναβου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ειναι ότι έχουμε τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής οι οποίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο με αρκετές να βρίσκονται στην διαδικασία της συγκομιδής.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικόυ Συλλόγου Τυρναβου και Γραμματέας της ΕΟΑΝΣΛ Στελιος Τσικριτσής ειχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Σπυρο Σπυρόπουλο και τον επόπτη του Νόμου Λάρισας κ. Ιωαννη Καψάλη και αναμένετε αύριο περιοδεία με κλιμάκιο της δοιηκησης του οργανισμού.

Διεκδικούμε:

●Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

● Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας .

●Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

●Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες μας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr

*φωτό thessaliatv.gr