Το σύνθημα «στροφή στην πρωτογενή παραγωγή» μπορεί να ακούστηκε πολύ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, εν τούτοις χρειάστηκε να αλλάξει το γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα για να υπάρξει ώθηση.

Και τούτο διότι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από Ελληνες επιχειρηματίες όσο και από διεθνή κεφάλαια, κυρίως στο κομμάτι των επενδύσεων στις υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών, με αιχμή την ντομάτα, πλέον παίρνει σάρκα και οστά.

Από τους πιο παλιούς στην αγορά, όπως το σχήμα των επιχειρηματιών Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Σταύρου Νένδου, Μιχάλη Αραμπατζή, Αχιλλέα Φώλια και Θέμη Μακρή, που συνασπίστηκαν υπό τη Wonderplant, και τους κυρίους Κωνσταντίνο Χαλιωρή, Θανάση Καλπίνη και Παναγιώτη Σίμου, οι οποίοι επίσης συνασπίστηκαν υπό τα Θερμοκήπια Θράκης, μέχρι νέους παίκτες όπως o Παναγιώτης Μηλιάκος στη Λάμία, που φιλοδοξούν να μπουν δυναμικά στον χώρο έχουν αναλάβει ή αναμένεται να αναλάβουν το επόμενο διάστημα μια σειρά επενδυτικών προγραμμάτων.

Μεταξύ των νέων επενδύσεων στην ντομάτα υπάρχει και μιά στην Μαγνησία από τον Ελληνοαμερικανό Μάριο Ρίζο.

Ολοι τους θεωρούν ότι μέσω της υδροπονίας μπορούν να επιτύχουν σταθερές επιδόσεις και σχέσεις με το λιανεμπόριο φιλοδοξώντας σε πρώτη φάση να καλύψουν το κενό που παρατηρείται σήμερα μεταξύ ελληνικής παραγωγής και ζήτησης και σε δεύτερη φάση να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές.

Σημειωτέον, οι επενδύσεις στην υδροπονική καλλιέργεια απαιτούν state of the art κλιματιζόμενα θερμοκήπια και συνοδεύονται πάντα από μια παράλληλη επένδυση σε εναλλακτική μορφή ενέργειας, κυρίως βιοαέριο, καθώς αποτελεί κλειδί στην αυτονομία της μονάδας, στην εξοικονόμηση σημαντικού μέρους του λειτουργικού κόστους και παράλληλα συμβάλλει στην κυκλική οικονομία. Γι’ αυτό εξάλλου και κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Η επένδυση στη Μαγνησία

Σε μια σημαντική επένδυση στην ελληνική αγροτική παραγωγή θα προχωρήσει ο ελληνοαμερικανικός επενδυτικός βραχίονας με την ονομασία Aurarius Investment Group, με έδρα στην Καλιφόρνια και ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάριο Ρίζος.

Ο φάκελος της επένδυσης, που σε πρώτη φάση θα είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την υπαγωγή του στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. To fund στοχεύει μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ να αναπτύξει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας 150 στρεμμάτων στη Μαγνησία που θα συνδυαστούν με τη δημιουργία εγκαταστάσεων θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με απόδοση 10 MWh.

Στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας των υπό κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων θα βρεθεί η παραγωγή ντομάτας και λαχανικών. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρεται στο φάκελο της Υδρανθός, είναι 25,6 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό η εταιρεία θα λάβει ως ενίσχυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου επιχορήγηση ύψους σχεδόν 9 εκατ. ευρώ.

Η Aurarius Investment Group, στην οποία καθήκοντα Operations & Regulatory Oversight έχει αναλάβει ο κ. Κώστας Δρίμερης, General Manager στην Αττική Οδό, εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί το 2011 με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με βιώσιμες μορφές αγροτικής παραγωγής καθώς και με τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με περιορισμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Στέλιο Μορφίδη newmoney.gr)