Πάνω από το 10% των καλλιεργούμενων γεωργικών εκτάσεων στην Ελλάδα αφορούν πλέον σε βιολογικές καλλιέργειες ή σε καλλιέργειες που βρίσκονται στη διαδικασία μετατροπής τους σε βιολογικές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, το 2020 το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα ανήλθε στο 10,2% (από 9% το 2012), λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμορφώθηκε στο 9,1%. Σε απόλυτους αριθμούς, η συνολική έκταση των βιολογικών καλλιεργειών στην Ελλάδα ανήλθε το 2020 στα 534.629 εκτάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 72.000 εκτάρια περίπου σε σχέση με το 2012.

Ανοδική η τάση σε όλη την ΕΕ Η ανοδική τάση των βιολογικών καλλιεργειών στην Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη τάση που καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 η συνολική έκταση των βιολογικών καλλιεργειών στην ΕΕ έφτασε τα 14,7 εκατομμύρια εκτάρια, από τα 9,5 εκατομμύρια εκτάρια το 2012, ενώ στη διάρκεια αυτής της οκταετίας η έκταση των βιολογικών καλλιεργειών αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδική εξαίρεση την Πολωνία.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά βιολογικών καλλιεργειών επί του συνόλου των καλλιεργειών καταγράφονται στην Αυστρία (25%), την Εσθονία (22%) και τη Σουηδία (20%), ενώ αντίθετα σε οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, το ποσοστό είναι χαμηλότερο από 5%, με ουραγό τη Μάλτα, όπου μόλις το 0,6% των καλλιεργειών είναι βιολογικές.

thessaliaeconomy.gr