Στο αιώνιο δίλημμα «τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο», ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου δίνει και... εναλλακτικές επιλογές: τσίπουρο με μαστίχα και τσίπουρο με κρόκο Κοζάνης. Πρόκειται για δύο καινοτόμα προϊόντα που έχει λανσάρει ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια, το καθένα με μία ιδιαίτερη γεύση που προσθέτει κάτι διαφορετικό στο κλασικό τσίπουρο. Όπως δήλωσαν στο FOODReporter μέλη του συνεταιρισμού που έδωσαν το «παρών» στην έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα», το σκεπτικό πίσω από τα προϊόντα αυτά ήταν να γίνει μία «ένωση δυνάμεων» μεταξύ συνεταιρισμών: «Η μαστίχα μας άρεσε πάρα πολύ και ψαχνόμαστε γενικά πάρα πολύ με βότανα και με διάφορα, ουσιαστικά στόχος μας είναι η εκμετάλλευση συνεταιριστικών προϊόντων. Ο κρόκος Κοζάνης είναι από τον συνεταιρισμό των παραγωγών κρόκου, η μαστίχα από τη Mediterra». Ειδικά για το τσίπουρο μαστίχας σημείωσαν: «Επειδή τα λικέρ μαστίχας είναι πάρα πολλά και με πάρα πολύ μεγάλη πέραση στον κόσμο, εμείς σκεφτήκαμε να είναι κάτι το οποίο να προέρχεται από το τσίπουρο, αλλά να μπορεί να συνοδεύσει φαγητό. Είναι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο με μία πολύ ελαφριά δόση μαστίχας, η οποία όμως δε σε μπερδεύει στα φαγητά, ίσα-ίσα που καθαρίζει τον ουρανίσκο. Ένα τσίπουρο με νότες από μαστίχα. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο, είναι μοναδικό».

Τα κλασικά αποστάγματα

Πέρα από τα καινοτόμα αυτά αποστάγματα, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου παρουσίασε στο «Ελληνικό Απόσταγμα» και τα κλασικά του προϊόντα: το μονοποικιλιακό τσίπουρο Τυρνάβου από μοσχάτο (με ή χωρίς γλυκάνισο), καθώς και το ούζο Τυρνάβου, που σύμφωνα με τον συνεταιρισμό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγεται από αμπελωνικό οινόπνευμα, καθώς «τα κρασιά μας τα στέλνουμε σε μία οινοπνευματοποιία στην Πάτρα και μας επιστρέφει το οινόπνευμα, ενώ η γλύκανσή του γίνεται με συμπυκνωμένο μούστο που επίσης τον παράγουμε εμείς». Το «παρών» έδωσε και το παλαιωμένο τσίπουρο του συνεταιρισμού, με την επωνυμία Old Spirit.

Η «κάθοδος» στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι ο συνεταιρισμός έχει περισσότερα από 450 μέλη αμπελουργούς της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου, ενώ παράγει ετησίως περίπου 400 τόνους τσίπουρο και ούζο. O Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου αποτελεί μέλος της Ένωσης Οινοποιών και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου, η οποία την περασμένη εβδομάδα «κατέβηκε» στην Αθήνα για την έκθεση προϊόντων της Θεσσαλίας που διεκδικούν την κατοχύρωσή τους ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Η Ένωση έχει ήδη κατοχυρώσει  στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ συλλογικό σήμα για τους οίνους ΠΓΕ και τη ΓΕ Τσίπουρο Τυρνάβου, ενώ διεκδικεί αναγνώριση ΠΓΕ για τον οίνο λικέρ, τον αφρώδη οίνο ποιότητας, τον αφρώδη οίνο ποιότητας αρωματικού τύπου, τον ημιαφρώδη οίνο και τον οίνο από λιαστά σταφύλια.

Σπύρος Πιστικός foodreporter