Χρόνια προβλήματα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μείωση της ελάχιστης απόστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές, εφόσον βρίσκονται κοντά στα σύνορα, αναστολή κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών και μείωση του ύψους των προστίμων.
Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό που αγγίζει το 50% 60% πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν έχουν τις προδιαγραφές να αδειοδοτηθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να εκσυγχρονιστούν. Παράλληλα, πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως λόγω της μετέπειτα επέκτασης των οικισμών, γεγονός που και πάλι τις καθιστά παράνομες.
Με διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπεται η μείωση της ελάχιστης απόστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μέχρι και 50% από τα οριζόμενα σημεία αναφοράς, εφόσον αυτές βρίσκονται σε απόσταση έως και 10 χλμ. από τα σύνορα της ηπειρωτικής χώρας. Επίσης απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε περιοχές Natura.
Δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης της άδειας διατήρησης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών έτσι ώστε να μπορεί να εκσυγχρονισθεί η κτηνοτροφική μονάδα, υπό την προϋπόθεση να μην αυξηθεί ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων.
Επιπλέον, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας αυξάνεται σε εννέα μήνες, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρεις μήνες, το χρονικό διάστημα αναστολής της κατεδάφισης σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, η οποία περιέχει αίτημα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα με την προηγούμενη νομοθεσία ήταν 60 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης ενός μήνα.
Επαναπροσδιορίζεται το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας σε 5% από 20% που ισχύει σήμερα. Προβλέπεται, επίσης, η παράταση για ακόμα δύο έτη της προθεσμίας για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, ενώ η συγκεκριμένη προσθεσμία μπορεί να παραταθεί επιπλέον με υπουργική απόφαση.
Τάνια Γεωργιοπούλου