Χάνει διαρκώς δυνάμεις, τόσο σε ζωικό όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο, ο κλάδος της Ελληνικής κτηνοτροφίας κατά την τελευταία δεκαετία. Στις αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος, οι οποίες κάθε άλλο παρά δημοφιλές το καθιστούν, ήρθαν να προστεθούν τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αγελαδοτρόφων γάλακτος μειώθηκε κατά 1.351 παραγωγούς, ενώ ο πληθυσμός των αγελάδων μειώθηκε, μεταξύ 2013-2022, κατά 49.000 κεφάλια. Ολα αυτά έχουν αντίκτυπο και στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος, που στον τομέα παραγωγού κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο από άλλες χώρες που εξετάζει η Ε.Α. (Γερμανία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία), πλην της Ιταλίας.

Η διαρκής μείωση της κτηνοτροφίας αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα επιβάρυνσης της τιμής του προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, η αύξηση αυτή οφείλεται στο σερί ανατιμήσεων που παρατηρούνται στα περισσότερα στάδια της αλυσίδας αξίας, με τη μεγαλύτερη ωστόσο συμμετοχή στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του (33,9%) να έχουν οι παραγωγοί. Η μέση τιμή πώλησης γάλακτος από τον παραγωγό αυξήθηκε από 0,39 ευρώ/λίτρο το 2020-2021 σε 0,52 ευρώ/λίτρο το 2022 και 0,53 ευρώ/λίτρο το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αυξημένη συμμετοχή του παραγωγού γάλακτος στη διαμόρφωση της τελικής τιμής μπορεί να εξηγηθεί πρωτίστως από τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, κυρίως του κόστους των ζωοτροφών και των κτηνιατρικών φαρμάκων, και σε δεύτερο επίπεδο από την αύξηση του κόστους ενέργειας αλλά και του εργατικού κόστους. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από το 2020 η ελληνική κτηνοτροφία επιβαρύνεται με αυξημένα κόστη τόσο στην ενέργεια όσο και στις ζωοτροφές και στο εργατικό δυναμικό. Το 2022 ο δείκτης ενέργειας στην κτηνοτροφία αυξήθηκε κατά 40%, ο δείκτης κόστους των ζωοτροφών κατά 24% και ο δείκτης εργατικού κόστους κατά 17%.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Δέσποινα Κόντη, Καθημερινή)