Μικρές έως ελάχιστες φαντάζουν οι πιθανότητες πλήρους κάλυψης των εκατοντάδων τευτλοπαραγωγών που εγκλωβίστηκαν στις προφορικές διαβεβαιώσεις της προηγούµενης κυβέρνησης προχωρώντας σε καλλιέργεια τεύτλων παρά την παύση της βιοµηχανικής παραγωγής και το διαφαινόµενο τέλος της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης (EBZ) που κινείται σε τροχιά ειδικής εκκαθάρισης.
Ο αρµόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει αναλάβει να βρει µια λύση προκειµένου οι τευτλοπαραγωγοί να µη χάσουν τα χρήµατά τους και ήδη εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές, στις οποίες συµπεριλαµβάνονται η διοχέτευση της φετινής σοδειάς, που φθάνει τα 16.000 στρέµµατα, στην παραγωγή βιοαερίου, αλλά και η µερική αποζηµίωση των αγροτών.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που αναζητείται ιδανικά είναι γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. «∆υστυχώς έχουµε παραλάβει ένα πρόβληµα. Η προηγούµενη κυβέρνηση ώθησε για ψηφοθηρικούς λόγους αυτούς τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν κανονικά χωρίς όµως να τους εξασφαλίσει µέσω, π.χ., κάποιας σύµβασης και γνωρίζοντας ότι η λειτουργία της ΕΒΖ θα σταµατήσει. Ετσι, σήµερα η παραγωγή δεν µπορεί να διατεθεί και προσπαθούµε να βρούµε µια λύση έστω να περιορίσουµε τη ζηµιά», τονίζει ο κ. Σκρέκας στο «business stories».
Για το ζήτηµα µάλιστα πραγµατοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον κ. Aδωνη Γεωργιάδη, µε τη συµµετοχή του κ. Σκρέκα και όλων των εµπλεκόµενων φορέων, των τευτλοκαλλιεργητών, του προέδρου της ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, ακόµα και του κ. Λούκας Φέκερ, που πλήρωσε 30.000 ευρώ για τους σπόρους που δόθηκαν στους αγρότες και τον οποίο πρόβαλε η προηγούµενη κυβέρνηση ως «λευκό ιππότη» στην ΕΒΖ, χωρίς όµως ποτέ να αποδείξει έµπρακτα στον µεγαλοµέτοχο και µεγαλύτερο πιστωτή της Βιοµηχανίας, την Τράπεζα Πειραιώς, ότι διαθέτει τα απαιτούµενα κεφάλαια. Την ίδια ώρα η ΕΒΖ παίρνει ουσιαστικά τον δρόµο της ειδικής εκκαθάρισης µε βάση το σχέδιο που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς και επί του οποίου αναµένεται η απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο εξυγίανσης - µεταβίβασης της ΕΒΖ Α.Ε., σύµφωνα µε τα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα, και η µεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού ώστε να αξιοποιηθούν µε την πρόβλεψη παράλληλα για αναστολή της παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσια που διαθέτει στην ελληνική επικράτεια, ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στη βιοµηχανική δραστηριότητα µιας εταιρείας που ίσως είχε καλύτερη τύχη αν δεν έθετε βέτο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλάνο πώλησης των εργοστασίων της Σερβίας και τον διακανονισµό των χρεών. Στο µεταξύ η ΕΒΖ συσσώρευσε ζηµίες 320 εκατ. ευρώ!
Αν και για τους εργαζόµενους της βιοµηχανίας δόθηκε λύση µέσω της δυνατότητάς τους να µεταταχθούν σε άλλους φορείς του ∆ηµοσίου, αυτοί που σήµερα είναι εγκλωβισµένοι είναι οι τευτλοπαραγωγοί. Ο κ. Σκρέκας ελπίζει ότι θα βρεθεί µια λύση ικανοποιητική ενώ υπογραµµίζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η καλλιέργεια τεύτλων στην Ελλάδα. «Ηδη ενηµερώσαµε την Κοµισιόν ότι του χρόνου θέλουµε τευτλοκαλλιέργια ώστε να συνεχίσει να υπάρχει συνδεδεµένη στις επιδοτήσεις. Το αίτηµα υποβλήθηκε, κάτι που σηµαίνει ότι διασφαλίσαµε πως εφόσον υπάρξει παραγωγή του χρόνου η σύνδεση µε τις επιδοτήσεις θα συνεχιστεί», σηµειώνει ο υφυπουργός.
Βέβαια για να υπάρξει καλλιέργεια θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί πρώτα πως θα λειτουργήσει έστω και ένα εργοστάσιο της ΕΒΖ στη χώρα του χρόνου, το οποίο θα µπορούσε να ενοικιαστεί ή να αγοραστεί από κάποιον ενδιαφερόµενο επενδυτή µέσα από τα ειδικά οχήµατα-νοµικά πρόσωπα στα οποία περνάει η περιουσία της ΕΒΖ βάσει του σχεδίου εξυγίανσης που κατέθεσε η Πειραιώς.
«Ψάχνουµε έναν σοβαρό και αξιόπιστο επενδυτή που θα πάρει τουλάχιστον ένα εργοστάσιο ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα και για λόγους εθνικούς να είµαστε σε θέση να καλύπτουµε ένα ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης χωρίς όµως να επιβαρύνεται ο Ελληνας φορολογούµενος», καταλήγει ο κ. Σκρέκας.
Στέλιος Μορφίδης Business Stories