Κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας θα κινηθεί και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, με την Ελλάδα να μην αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπελιού και Οίνου (OIV). Ειδικότερα, σύμφωνα με δεδομένα από 28 οινοπαραγωγικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η παγκόσμια παραγωγή οίνου θα κυμανθεί μεταξύ 247,1 και 253,3 εκατομμυρίων χιλιόλιτρων, με τη διάμεση εκτίμηση στα 250,3 εκατ. χιλιόλιτρα.

Μάλιστα, η φετινή παραγωγή κρίνεται ως εξαιρετικά χαμηλή, ελάχιστα πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 2017, καθώς ο εκτιμώμενος όγκος της θα είναι μειωμένος κατά 4% συγκριτικά με το 2020 και κατά 7% χαμηλότερος συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας.

Η μείωση αυτή της παραγωγής αποδίδεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν σημαντικά τις ευρωπαϊκές χώρες φέτος, ενώ οι θετικές τάσεις στο Νότιο Ημισφαίριο και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρκούν για να εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις αυτές.

Βαριές απώλειες για την ελληνική παραγωγή

Στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στην παραγωγή της, καθώς σύμφωνα με τον OVI, η φετινή παραγωγή προβλέπεται στα 1,7 εκατ. χιλιόλιτρα, ήτοι μειωμένη κατά 26% συγκριτικά με το 2020. Αντίστοιχη πτώση (-27%) αναμένεται να καταγράψει και η παραγωγή της Γαλλίας, η οποία με 34,2 εκατ. χιλιόλιτρα υποχωρεί στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω από την Ισπανία, που παρουσιάζει μικρότερη μείωση (-14%, στα 35 εκατ. χιλιόλιτρα). Μικρότερη είναι η μείωση και για την πρωτοπόρο Ιταλία (-9%), της οποίας η παραγωγή προβλέπεται ότι θα φτάσει φέτος τα 44,5 εκατ. χιλιόλιτρα. Αντίθετα, ανοδικά κινείται η τέταρτη μεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα της ΕΕ, Γερμανία (+4%, 8,8 εκατ. χιλιόλιτρα), καθώς και η Πορτογαλία  (+1%, 6,5 εκ. χιλιόλιτρα).

Σπύρος Πιστικός Foodreporter