Μια πρώτη εικόνα για το πως εξελίσσεται ο τρύγος για διάφορες ποικιλίες δίνει η ΚΕΟΣΟΕ, επισημαίνοντας ότι η φετινή συγκομιδή, διακρίνεται από τη λογική ανομοιογένεια, που υπάρχει κάθε χρόνο στις διάφορες αμπελουργικές ζώνες. Ωστόσο οι βροχοπτώσεις των αρχών Σεπτεμβρίου επηρεάζουν τις αμπελουργικές περιοχές με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την χρονική απόσταση έναρξης του τρυγητού.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βορειότερα, η περιοχή της Θεσσαλίας, βαθμιαία επηρεασμένη από συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στο Δαμάσι, μεταβάλλει την αμπελουργική εικόνα από το καλύτερο προς το χειρότερο. Η αναμονή για μια πληθωρική παραγωγή μετατρέπεται σε φόβο σήψης, εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν βροχερές. Η σήψη λειτουργεί σαν οικονομικός μοχλός φθηνής αγοράς, πιέζοντας και τις τιμές της υγιούς παραγωγής προς τα κάτω.
ΑΧΑΪΑ
Μέχρι σήμερα, που τείνει να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του Μοσχάτου και της Μαυροδάφνης στην Αχαΐα, η περιοχή είναι από τις λίγες που δεν παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις των αρχών Σεπτεμβρίου, αλλά και από τις λίγες που δεν μπαίνουν στον κοινό παρονομαστή των κανονικών σε όγκο συγκομιδών σταφυλιών, αφού ο βοτρύτης και το ωίδιο, επηρέασαν αρκετά νωρίς τον όγκο του Ροδίτη, που εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μειωμένος από 30% έως 40%.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Στην Κορινθία και ειδικότερα στην Νεμέα, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμενόταν μια μέτρια σε όγκο χρονιά για το Αγιωργήτικο, χωρίς ασθένειες. Ωστόσο δημιουργούνται μικρές επιφυλάξεις μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις για τα βαρικά και υπερποτισμένα αμπέλια που παρουσιάζουν φαινόμενα σήψης, σε μικρή όμως έκταση. Για άλλη μια χρονιά οι επιτραπέζιες και οι ποικιλίες σταφιδοποιίας του νομού, δοκιμάστηκαν αρχικά από την εσωτερική υποκατανάλωση, την εξαγωγική αδυναμία και τέλος από τις καιρικές συνθήκες.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η κατεστραμμένη παραγωγή σουλτανίνας εξαιτίας ευδεμίδας, όξινης σήψης και πρωτοφανών βροχοπτώσεων, ασκεί αφόρητες πιέσεις στα οινοποιεία.
ΒΟΙΏΤΙΑ
Μόνο η Βοιωτία διασώζεται μέχρι στιγμής από τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες, αλλά οι καραμπόλες από τις υπόλοιπες περιοχές δεν θα την αφήσουν ανεπηρέαστη.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στη βόρεια Ελλάδα, το Αμύνταιο, αναμένει μικρότερη παραγωγή λόγω χαλαζοπτώσεων. Στην Νάουσα αναμένουν καλή παραγωγή σε όγκο και ποιότητα, επιτρέποντος του καιρού βέβαια, γιατί ο τρύγος του Ξυνόμαυρου θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Ιδιαίτερα καλή και χωρίς προβλήματα ασθενειών αναμένεται και η παραγωγή της Αττικής, με την κυρίαρχη ποικιλία - το Σαββατιανό - να παρουσιάζει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον απόηχο των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αμπελουργών για το εάν οι τιμές που θα ανακοινωθούν, από τους μεγάλους παίκτες του εμπορίου, θα καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας.
ΑΙΓΑΙΟ
Όψιμη παραγωγή στα νησιά του Αιγαίου, με την Σάμο να ολοκληρώνει τον τρυγητό χωρίς προβλήματα σε ποσότητα (παρόμοια με την περσυνή) και ασθένειες. Οι τιμές στην Σάμο έχουν ανοδική τάση και μάλιστα ο συνεταιρισμός επιδοτεί το κόστος των μεταφορικών. Και η Σαντορίνη ολοκληρώνει τον όψιμο τρυγητό αναμένοντας αύξηση μετά από χρόνια, της τάξης του 20% - 25%. Ωστόσο οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις για το νησί το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου επιμήκυναν την τεχνολογική ωρίμαση των σταφυλιών και επηρέασαν προς τα κάτω τον αρχικά εκτιμώμενο όγκο οινοπαραγωγής.
ΡΟΔΟΣ
Παρόμοια εικόνα και στην Ρόδο, με αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 10%, κανονική ωρίμαση των σταφυλιών χωρίς ασθένειες, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω γενικότερων συνθήκων αγοράς.
ΙΟΝΙΟ
Η παραγωγή για την Ζάκυνθο αναμένεται αυξημένη, με καλή ωρίμαση των σταφυλιών και αυξητικές τάσεις τιμών. Μεγάλη οινικά χρονιά είναι η φετινή για την Κεφαλονιά, που ολοκληρώνει τον τρύγο ως τον ποιοτικότερο της 10ετίας, αποτέλεσμα των άριστων κλιματολογικών συνθηκών χωρίς παγετούς, χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις (σπάνιο φαινόμενο για την Δ. Ελλάδα).
FnB Daily