Με τους καλύτερους οιωνούς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά για το προϊόν ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των σκόρδων στην περιοχή του Πλατυκάμπου Λάρισας. Ωστόσο η αρχική ευφορία για επανάληψη της περυσινής εκπληκτικής

χρονιάς και φέτος γρήγορα μετατράπηκε αρχικά σε προβληματισμό και στη συνέχεια σε απόγνωση με τη διακίνηση του προϊόντος να καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική εξαιτίας της αναρχίας και της έλλειψης ελέγχων για την τήρηση του νόμου στην παραγωγή.

Αν και η παραγωγή σκόρδων είναι απλωμένη στις αυλές των παραγωγών και προετοιμάζεται για την κατασκευή των γνωστών πλεξίδων, που άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά, οι χονδρέμποροι των μεγάλων αγορών και κυρίως της λαχαναγοράς του Ρέντη στην Αθήνα ακυρώνουν τη μία μετά την άλλη τις παραγγελίες τους και τις συμφωνίες με τους παραδοσιακούς παραγωγούς αναμένοντας τη διαμόρφωση των τελικών τιμών από την πλευρά των παραγωγών.

Στην περιοχή παρατηρείται η μεγαλύτερη «λαθραία» καλλιέργεια αγροτικού προϊόντος με μαύρα χρήματα για ενοίκια χωραφιών, με μισθώσεις χωραφιών χωρίς ενοικιοστάσια, με καλλιέργειες που δεν δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και κυρίως με παραγωγές που διακινούνται χωρίς τιμολόγια. Μια «λαθραία» παραγωγή που λειτουργεί σε βάρος των νόμιμων παραγωγών εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού έστω και αν αυτή η στρεβλή κατάσταση αποβαίνει σε όφελος του τελικού καταναλωτή αφού απολαμβάνει φθηνότερες τιμές για την παραγωγή των μη νόμιμων καλλιεργητών!

Τα στόματα των παραδοσιακών καλλιεργητών είναι ερμητικά κλειστά και ο φόβος έχει κυριεύσει τα πρόσωπά τους όταν καλούνται να εξηγήσουν αυτή τη στρέβλωση της αγοράς, που τους έχει φέρει σε απόγνωση για την τύχη της παραγωγής τους και του εισοδήματός τους. Επωνύμως κανείς δεν έχει την πρόθεση να μιλήσει υπό τον φόβο των αντιποίνων και της καταστροφής των διάσπαρτων στην ύπαιθρο περιουσιακών τους στοιχείων.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και φέτος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, σημειώνει γνωστός παραγωγός αποκαλύπτοντας πως για όλες τις διαστάσεις του προβλήματος έχει ήδη ενημερωθεί και ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης από ομάδα παραγωγών που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου, από την εμπειρία των συναδέλφων του, με την καλλιέργεια σκόρδου ασχολούνται στην περιοχή 70 περίπου παραγωγοί εκ των οποίων ποσοστό κάτω του 50% τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες καλλιέργειας. Οι ίδιες εκτιμήσεις θέλουν την καλλιέργεια να εκτείνεται σε 3,5 χιλιάδες στρέμματα εκ των οποίων μόνο τα 1.500 στρέμματα είναι δηλωμένα στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Οι νόμιμοι καλλιεργητές, σημειώνει παραγωγός που διακινεί μέρος της παραγωγής του στις λαϊκές αγορές, είναι φυσικό να έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής αφού πληρώνουν για τη δήλωση ΟΣΔΕ, ακριβότερα εργατικά, ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα από την πώληση της παραγωγής τους –πέραν των σταθερών δαπανών για σπόρους, φάρμακα κ.λπ. Είναι φυσικό λοιπόν να υφίστανται τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μη νόμιμων, που μπορούν να διακινούν φθηνότερα την παραγωγή τους στο χονδρεμπόριο και οι χονδρέμποροι να τους προτιμούν γιατί αγοράζοντας φθηνότερα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί προς τους εμπόρους της λιανικής πώλησης.

Πώς μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να παταχθεί το φαινόμενο της «λαθραίας» καλλιέργειας για να εξυγιανθεί η διακίνηση του προϊόντος είναι το εύλογο δημοσιογραφικό ερώτημα σε κάποιους παραγωγούς. Εάν υπάρχει πρόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί με απλές κινήσεις και ελέγχους να βρεθεί ποιος καλλιεργεί τι και πού το διακινεί απαντούν και ομόφωνα απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές και κυρίως τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος να επισκεφθούν τον Πλατύκαμπο για επιτόπιες έρευνες.

Ειδικότερα, σημειώνουν, μπορεί εύκολα να εντοπιστούν όσοι ιδιοκτήτες μισθώνουν τα χωράφια τους χωρίς ενοικιαστήρια, γεγονός που σημαίνει φοροδιαφυγή ενώ υποστηρίζουν ότι κανένα αγροτικό προϊόν δεν πρέπει να διακινείται χωρίς τιμολόγιο παραγωγού –η παραγωγή από τη «λαθραία» καλλιέργεια διακινείται με τιμολόγιο αγοράς του χονδρέμπορου.

Η διόγκωση του φαινομένου με την αύξηση του αριθμού ετεροεπαγγελματιών που καλλιεργούν σκόρδα –και όχι μόνο- για συμπλήρωση του εισοδήματός τους χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών σφίγγει ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό των νόμιμων παραγωγών, που καλούνται υπό τις παρούσες συνθήκες να πουλήσουν την παραγωγή τους σε τιμές κάτω του κόστους! Οι ίδιοι βρίσκονται σε απόγνωση προτιμώντας προς το παρόν την αναμονή μήπως αλλάξουν οι συνθήκες στην αγορά ή ακόμα και την απευθείας διάθεση του προϊόντος στη λιανική μέσω των λαϊκών αγορών –όσοι διαθέτουν άδειες. Δηλώνουν σε κάθε περίπτωση αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν ως οικονομικά ασύμφορη πλέον μια καλλιέργεια, που εξασφάλιζε ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, αν η Πολιτεία δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξασφαλίζοντας ίδιους κανόνες παραγωγής για όλους.

Δημήτρης Κατσανάκης (Eλευθερία0