Με μειώσεις από 19 έως 26%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, κινείται η παραγωγή κρασιού στην Γαλλία, με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικών και Προοπτικών του Υπουργείου Γεωργίας (SSP). Το 2021 η παραγωγή γαλλικού κρασιού, "θα είναι ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη του 1991 και του 2017, που ο αμπελώνας επλήγη επίσης, από έντονο παγετό την άνοιξη", ανακοίνωσε το SSP, υπενθυμίζοντας ότι, αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη με επιφύλαξη. Επίσης, η διοίκηση σημειώνει ότι, "σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καθορίστηκαν την 1η Αυγούστου 2021, η παραγωγή κρασιού θα είναι μεταξύ 32,6 και 35,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2021, δηλαδή επίπεδο 24 έως 30% χαμηλότερο από αυτό του 2020".

Αναμένεται, ανά κατηγορία παραγωγής οίνων, μεταξύ 14 και 15,5 εκατομμύρια hl με ΠΟΠ (-19 έως -26% σε σύγκριση με το 2020), 8,9 έως 9,7 εκατομμύρια hl με ΠΓΕ (-28 έως -34%), 7,7 έως 8,4 εκατομμύρια hl αποστάγματα (-22 έως -28%). Συνολικά, οι αναμενόμενες αποδόσεις το 2021 θα προσεγγίσουν εκείνες του 1977, "έτος κατά το οποίο η παραγωγή του κρασιού μειώθηκε από τον καταστροφικό παγετό και το άστατο καλοκαίρι".

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ

Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την επικράτηση περονόσπορου, στην Champagne και στην Αλσατία. Το ωίδιο απειλεί επίσης, περιοχές, όπως το Beaujolais, την Loire Valley, την Charentes και το South-West, υποδεικνύει το SSP, σημειώνοντας, "ανάπτυξη ωιδίου και μερικές φορές μαύρης σήψης ή βοτρύτη ανάλογα με την περιοχή". Ο παγετός του Απριλίου που έπληξε την Βουργουνδία, την κοιλάδα του Ρον και το κέντρο του Λουάρ και οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης, τις αποδόσεις.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ

"Τα σταφύλια που σώθηκαν από αυτή τη διαδοχή των κλιματικών κινδύνων, σε όλες τις περιοχές εκτός από το χείλος της Μεσογείου, είναι καλού μεγέθους και ποτίστηκαν καλά από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού", σημειώνουν οι ειδικοί. Είναι πιο προσεκτικοί για την περίπτωση των αμπελώνων της Provence και του Languedoc Roussillon, όπου, "η επιφανειακή ξηρασία, αν συνέχιζε, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή". Πρέπει να σημειωθεί ότι, "στην Κορσική, η παραγωγή σε αυτό το στάδιο, φαίνεται να είναι σε καλό επίπεδο, κοντά σε αυτό του 2020. Οι ρόγες είναι φυσιολογικές. Ο παγετός είχε μικρή επίδραση στη συνολική παραγωγή του νησιού".

fnb