Σχεδόν έναν μήνα πριν από τον τρύγο του 2021, έντονη είναι η ανησυχία φορέων του αμπελοοινικού κλάδου σχετικά με την ολιγωρία που, όπως λένε, παρατηρείται από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΚΡΙΣΗΣ

Στην κοινή επιστολή τους, ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ, τονίζουν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης κρίσης, που, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο, ώστε να ελαττωθούν τα πλεονάσματα οίνου που δημιούργησε η πανδημία. "Η πανδημία συνεχίστηκε με σοβαρές επιπτώσεις και το 2021, με τον κλάδο να ζητά από νωρίς την εφαρμογή των μέτρων του 2020, τα οποία και επέκτεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση και για το 2021, με δεδομένο το εύρος της πανδημίας", εξηγεί και συμπληρώνει ότι η απόσταξη κρίσης, θα αποσυμφορήσει τα πλεονάσματα των αποθεμάτων, ώστε να μην "σπάσουν" οι τιμές και πέσει η αγορά. Προσθέτει μάλιστα, ότι το εν λόγω μέτρο θα βοηθήσει, να αγοραστούν τα σταφύλια της νέας σοδειάς σε τιμές που θα εξασφαλίζουν στον παραγωγό ένα σωστό εισόδημα. "Οι τιμές των σταφυλιών πρέπει να εξασφαλίζουν στον αμπελουργό ικανοποιητικό εισόδημα, για να είναι βιώσιμη η οινοποιεία, γιατί τα οινοποιία θα πεθάνουν, εάν δεν υπάρχουν αμπελουργοί", τονίζει.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Οι τρείς οργανώσεις του κλάδου εξηγούν ότι η αβεβαιότητα για τις ποσότητες και τις τιμές που θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν στην απόσταξη, "αν γίνει", δημιουργούν ήδη, ανωμαλία στην αγορά του κρασιού, ενώ, αν προσθέσουμε και την αργοπορία εφαρμογής, η πτώση των τιμών των σταφυλιών γίνεται όλο και πιο πιθανή, με καταστροφικές, για τους αμπελουργούς, συνέπειες. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται, όπως επισημαίνεται, η ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας, είτε από το μέτρο 21 του ΠΑΑ, είτε από άλλα μέτρα, όπως, για παράδειγμα, η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας - de minimis, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών σταφυλιών το 2020 και σαν επακόλουθο, τη συρρίκνωση του αμπελουργικού εισοδήματος. Η ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών καθίσταται απολύτως αναγκαία, δεδομένου και του ότι δεν διαφαίνεται άνοδος του επιπέδου των τιμών των σταφυλιών και στον επερχόμενο τρυγητό, γεγονός που θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

ΣΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ

Επίσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που πρόσφατα συνέλλεξαν οι φορείς, οι προθέσεις των οινοποιείων για απόσταξη βρίσκονται στα περσινά επίπεδα. Έτσι, και μόνο για αυτό το μέτρο, τα €20 εκατ. που διατέθηκαν πέρυσι, πρέπει να διασφαλισθούν και για τη φετινή χρονιά. "Εκτιμούμε ότι, το αρχικό ποσό που προβλέφθηκε για τον περσινό τρύγο πρέπει να αυξηθεί, ενώ, όπως επαρκώς αιτιολογήσαμε, η αποθεματοποίηση είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί".

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ 3 ΦΟΡΕΙΣ

Γνωρίζοντας ότι τα αρχικά διαθέσιμα κονδύλια από τα προγράμματα στήριξης ήταν πολύ μικρά, όπως τονίζεται, ο κλάδος προτείνει, με την επιστολή που εστάλη στις 12 Μαΐου 2021, να μην υπάρξουν ποινές στις περιπτώσεις αδυναμιών υλοποίησης στο σύνολό τους των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης, ώστε οι δικαιούχοι να παραιτηθούν και τα ποσά αυτά να απελευθερωθούν άμεσα, για να χρησιμοποιηθούν στα έκτακτα μέτρα. "Συμπληρωματικά στο θέμα των δυσκολιών υλοποίησης δράσεων στα προγράμματα προώθησης λόγω ανωτέρας βίας, αποστείλαμε, όπως προφορικά μας ζητήσατε, τις απόψεις μας στις 28 Μαΐου 2021. Η απάντηση στο θέμα αυτό είναι εξαιρετικά επείγον να δοθεί, διότι τα προγράμματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάκαμψη στις αγορές που ανοίγουν και ο υπολειπόμενος χρόνος, μέχρι τη λήξη του χρόνου εφαρμογής, ελάχιστος", αναφέρει η επιστολή.

ΣΕ ΑΓΩΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ

Επιπλέον, ο κ. Βογιατζής επισημαίνει ότι, αν και με το Αγροτικής Ανάπτυξης η επαφή είναι συνεχής, ωστόσο ο λίγος καιρός που απομένει μέχρι να ξεκινήσει ο τρύγος του 2020, σε συνδυασμό με το ότι τηρείται σιγή ιχθύος από το Υπουργείο, έχει προκαλέσει αγωνία στον κλάδο. "Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο, αλλά πλησιάζει τέλος του Ιουνίου και σε έναν μήνα έχουμε τρύγο, οπότε πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο κλάδος είναι σε αγωνία, αβεβαιότητα και λίγο θυμό, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν", επισημαίνει. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο FnB Daily, το Αγροτικής Ανάπτυξης έχει λάβει γνώση του θέματος, για το οποίο έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εισηγήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB daily