Ψυκτικούς θαλάμους και γραφεία, σε μια έκταση 13.500 τ.μ. στην περιοχή της κοινότητας Στομίου, θεμελίωσε η Οργάνωση Παραγωγών Καρίτσας – Στομίου που φέρει την ονομασία «Καρποί Κισσάβου» και προετοιμάζεται για δυναμική είσοδο στο λιανεμπόριο.
Πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2021.
Η επένδυση χρηματοδοτείται από τα Σχέδια Βελτίωσης και είναι προϋπολογισμού 928.584 εκ των οποίων η επιδότηση ανέρχεται σε 557.150.
Η «Καρποί Κισσάβου» είναι η παλαιότερη ομάδα παραγωγών στη χώρα μας και σήμερα αριθμεί 81 μέλη τα οποία καλλιεργούν 1.300 στρέμματα κάστανου και 300 στρέμματα ακτινίδιου.
Η οργάνωση εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών της το 70% του κάστανου που παράγεται στις πλαγιές του Κισσάβου (Καρίτσα, Στόμιο), με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 350 τόνους.
Σε ότι αφορά το ακτινίδιο η εμπορία φτάνει στο 35% των ποσοτήτων που παράγονται κάθε χρόνο στον κάμπο του Στομίου, οι οποίες αντιστοιχούν σε 900 τόνους.
Μεγάλο μέρος της ποσότητας του κάστανου κατευθύνεται στην Ιταλία.
Κ.Τ. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Λένα Κισσάβου Ελευθερία)