Ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια σκληρού και μαλακού σίτου στη Θεσσαλία στις κύριες παραγωγικές ζώνες της χώρας.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για προβλέψεις όσον αφορά στις αποδόσεις, αγρότες και γεωπόνοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, αφού αν και προϋπήρξε ανομβρία, τώρα βρέχει, κάτι που ευνοεί τα φυτά.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας, που συγκεντρώνει σκληρό σιτάρι κάθε χρόνο για λογαριασμό των παραγωγών και κάνει μεγάλες συμφωνίες δήλωσε ότι η καλλιέργεια σκληρού σιταριού πάει πολύ καλά, οι παραγωγοί κάνουν κανονικά όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες (λίπανση κ.λπ.) και η ανάπτυξη του φυτού εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν άκρως ευεργετικές και ποτιστικές και όλοι πλέον έχουν ορίζοντα τα αλώνια προς τον Ιούνιο, ανάλογα και πως θα πάει ο καιρός.

Ο Συνεταιρισμός Νίκαιας δεν έχει απόθεμα αυτή την περίοδο στις αποθήκες του και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση εμπορικά για το προϊόν, δεδομένου ότι ο κορονοϊός έχει φέρει νέα δεδομένα, τα οποία ενδέχεται να επιδράσουν στο προΪόν, όταν αρχίσει το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεντζιά στην περιοχή ευθύνης του Συνεταιρισμού δεν έκανε παγωνιά αυτές τις ημέρες, όπως σε μερικά μέρη της Βόρειας Ελλάδας, όπου αν τα σιτάρια ήταν πρώιμα, ίσως να είχαν θέμα, εκτιμά ο ίδιος, επισημαίνοντας όμως ότι τώρα το πιο πιθανό είναι να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Τα αλώνια αναμένονται στη Νίκαια τον Ιούνιο, αλλά η ακριβής τους ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε.

agrotypos.gr