Οι ντομάτες έχουν απλές ανάγκες: ζεστασιά, φως, νερό, αέρα και θρεπτικά συστατικά. Αν και δεν λείπει τίποτα απ’ όλα αυτά στη χώρα μας, η παραγωγή του συγκεκριμένου φρούτου (ναι, η (ν)τομάτα είναι φρούτο σύμφωνα με τους επιστήμονες) παραμένει ελλειμματική λόγω της διαχρονικά υψηλότερης ζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι πως μόνο τη διετία 2022-2023 η δαπάνη για εισαγωγές 41.800 τόνων ντομάτας από Τουρκία, Πολωνία, Ολλανδία και Βέλγιο ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ.

Η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών ντομάτας συνεχίζεται και εφέτος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1.100 τόνους έναντι 400 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κερδισμένη από τη στρέβλωση μεταξύ κατανάλωσης και εισαγωγών είναι η Τουρκία αν και οι Έλληνες καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι το 43% της εισαγόμενης ντομάτας προέρχονταν από τη γειτονική χώρα. Η Τουρκία σημειωτέον αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς την ΕΕ, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή ντομάτας φθίνει. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση έχει στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές ντομάτας, φτάνοντας σε αξία τα 5 δισ. δολάρια μέχρι το 2026.

Οι «κόκκινες» επενδύσεις

Την ίδια ώρα πάντως οι επενδυτικές προσπάθειες από επιφανείς επιχειρηματίες συνεχίζονται και μάλιστα στην κατεύθυνση των υπό κάλυψη καλλιεργειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας.

Ας σημειωθεί ότι οι μονάδες της υδροπονίας έχουν 15πλασια απόδοση ανά στρέμμα συγκριτικά με τις καλλιέργειες στο χωράφι, μειώνουν το κόστος παραγωγής και προστατεύουν το προϊόν από τις αλλαγές του καιρού. Όμως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης και η αβεβαιότητα στο κόστος ενέργειας. 

Οι υπεραξίες της Wonderplant

Η μεγάλη ευκαιρία που διαφαίνεται στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πλάνων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και μόνο για τη νέα επέκταση της Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας έχει προϋπολογιστεί ποσό 50 εκατ. ευρώ.

Η νέα επένδυση της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου με τη μέθοδο της υδροπονίας και στην ηλεκτρική ενέργεια, αφορά την ανέγερση υδροπονικού θερμοκηπίου έκτασης 100 στρεμμάτων, με τις αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κ.λπ., καθώς και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6 MW, ενώ έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025 και πρόκειται να δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα η παραγωγή της Wonderplant, που διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου και συσκευαστήριο, ξεπερνά ετησίως τους 15.000 τόνους ντομάτας τριών τύπων (cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και ντομάτα beef).

Εκτός από την Δράμα, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας έχει δρομολογήσει και δεύτερη μεγάλη υδροπονική επένδυση για την παραγωγή ντομάτας, αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία.

Αν και το αρχικό σχέδιο «ακουμπούσε» στο ευρύτερο master plan για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, υπήρξαν αλλαγές.

Οι πωλήσεις της Wonderplant που ελέγχεται και διοικείται από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο, πέρσι σημείωσαν άνοδο 11,13% στα 50,62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 21,41% στα 10,702 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ από 3,974 εκατ. ευρώ το 2022. 

Νέο επενδυτικό σχέδιο από τα Θερμοκήπια Θράκης

Στον κλάδο της υδροπονίας επενδύει περίπου εδώ και μία δεκαετία και η Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε., διαθέτοντας συνολική έκταση θερμοκηπίων 195 στρέμματα. Πρόκειται για συνεργασία της Πλαστικά Θράκης με την Έλαστρον και αυτή την περίοδο η εταιρεία «τρέχει» νέο διετές επενδυτικό πλάνο αξίας 14,5 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υλοποιημένες επενδύσεις ύψους 19,8 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδρυση της εταιρείας το 2014.

Μέσω των νέων επενδύσεων οι συνολικές εγκαταστάσεις των Θερμοκηπίων Θράκης θα επεκταθούν σταδιακά στα 260 στρέμματα το 2024 και στα 330 στρέμματα το 2026. Αντίστοιχα η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 25% το 2024 και κατά 22% με την ολοκλήρωση της νέα επένδυσης το 2026.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως νέα είδη και κωδικοί θα προστεθούν στην υφιστάμενη γκάμα της εταιρείας όπως ενδεικτικά ροζ ντομάτα, μελιτζάνα, αλλά και νέες συσκευασίες κηπευτικών, ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας περιλαμβάνεται η έναρξη νέας σύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας κηπευτικών με ταυτόχρονη αξιοποίηση του νέου γεωθερμικού πεδίου που παραχωρήθηκε στην Νέα Κεσσάνη Ξάνθης.

Για το 2023 ο κύκλος εργασιών της Θερμοκήπια Θράκης μειώθηκε στα 8,79 εκατ. ευρώ από 9,42 εκατ. ευρώ το 2022. Το μικτό κέρδος ως απόλυτο μέγεθος διαμορφώθηκε σε 1,88 εκατ. ευρώ έναντι 2,25 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα αποτελέσματα μετά τη αφαίρεση του φόρου μειώθηκαν κατά 49% και έφθασαν σε καθαρό κέρδος 432 χιλ. ευρώ από 882 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. 

Κήποι Καρδίτσας

Οι Κήποι Καρδίτσας με 50 στρέμματα είναι μια σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που λειτουργεί από το 2020.

Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης της Κήποι Καρδίτσας ΑΕ (Karditsa Gardens), η οποία είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, οριστικοποιήθηκε σε 7,3 εκατ. ευρώ με αρχικό επιλέξιμο κόστος στα 10,46 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την ίδρυση θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονίας, για παραγωγή ντομάτας στη θέση Τσαπόχα του δήμου Καρδίτσας στη Θεσσαλία.

Οι νέοι παίκτες

Επιπρόσθετα στις ράγες έχει μπει το πρώτο project της Υδρανθός με βασικό μέτοχο τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Aurarius Investment Group. Η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ οι Δημήτρης Πρίντζιος, πρώην επικεφαλής στη διεύθυνση αγορών της ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρώην διευθύνων του οµίλου ΑΒ, από κοινού µε τους Τρύφωνα Κολλίντζα και Κωνσταντίνο Καζαντζή ίδρυσαν την εταιρεία «Sunterra Οικολογικά Θερµοκήπια», που θα δραστηριοποιηθεί στην καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της Waterfall Capital Investors για το μέλλον της θυγατρικής εταιρείας Bellamia Farms.

Υπενθυμίζεται ότι η Bellamia Farms είχε σχεδιάσει να επενδύσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ για την καθετοποιημένη παραγωγή τριών ειδών υδροπονικής τομάτας – μεγαλόκαρπη σε τελάρο και συσκευασμένες τσαμπί και cherry στη Λαμία, όμως η συνεχής αύξηση της τιμής του αερίου κατέστησε το έργο μη βιώσιμο.

thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ της Ξανθής Γούναρη στο ot.g)